Nedovoljno šećera za domaće potrebe

Ove godine U Srbiji zasejano upola manje šećerne repe nego prethodne godine.

Ove godine u Srbiji je zasejano svega 30.000 hektara šećerne repe. Poljoprivredni proizvođači prethodne godine zasadili su gotovo dvostruko više.

Milan Prostran, stručnjak za poljoprivredu, izjavio je da ova količina jedva može da zadovolji domaće potrebe, dok o izvozu ne može ni da se razmišlja. Po njegovim rečima, Srbija ima kvotu za izvoz šećera u EU od 180.000 tona, dok je pre nekoliko godina bilo potrebe da se poveća na 220.000 tona. On je naglasio i da se u Srbiji ranijih godina proizvodilo i do 700.000 tona šećera, što je čak za 200.000 tona više od domaćih potreba. Takođe, dodao je da su se tokom 2015. godine promenile prilike na tržištu, jer je liberalizovan uvoz šećera od trske u Evropu.

“Industrija šećera od šećerne repe je u velikoj krizi jer je proizvodnja te namirnice od trske jeftinija, između ostalog i zbog toga što je to višegodišnja biljka”, rekao je Prostran.

Posebno je istakao da je suša u martu ometala setvu ove godine, što je bio krajnji rok zbog izbegavanja bolesti repina pipa. “Proizvodnja šećerne repe je u velikoj krizi i nije isključeno da će setva te kulture biti znatno manja i da neće biti dovoljno sirovina za rad poslednjih četiri-pet šećerana u Srbiji”, rekao je Prostran.

Kako su se nekada šećerane gradile iz posebnog fonda, svaka republika bivše SFRJ, osim Crne Gore, imala je svoju šećeranu. U tom trenutku bilo je ukupno 15 šećerana u kojima se uvozom rešavao problem nedostatka sirovina.

Iz firme Sunoko javljaju da je za njih ove godine zasejano 30 odsto manje šećerne repe nego prethodne godine. “Razlog tome je razočarenje proizvođača u ovu kulturu zbog niskih prinosa u prethodnoj godini i ozbiljnih problema sa masovnom pojavom truleži korena šećerne repe i nižom otkupnom cenom zbog dramatičnog pada cene šećera na svim tržištima”, rekli su agenciji Beta u toj kompaniji.

U Sunoku tvrde da će zasejane površine biti dovoljne da podmire domaće potrebe, ali ne i izvoz u Evropsku uniju. “Sa zasejanih površina, u zavisnosti od ostvarenih prinosa, u Srbiji može biti proizvedeno od 230 do 260 hiljada tona, a potrošnja u našoj zemlji je oko 200.000 tona”, rekli su u Sunoku.

Izvor: b92

Izvor fotografije: Pixabay, jacob5200

Prijava na newsletter

Pročitajte još: