„My Veggies” – Mediteranski proizvodi iz Bačke Palanke

NULL

Porodica Živanović iz Bačke Palanke bavi se uzgojem i sušenjem paradajza i drugog povrća. Osušeni paradajz pakuju u teglice sa uljem i začinima, prave pesto, sušeni beli luk u prahu, kao i mešavinu povrća za dodatak jelima.

Na ideju da suše paradajz, kako kaže Roberta Živanović, došli su dok su na putovanjima tokom godišnjih odmora degustirali ovakve i slične proizvode, ali i u razgovorima sa prijateljima kada bi se povela priča čime bi se voleli baviti, a da to nije svakodnevno. Razmišljali su, navodi Živanovićeva, i o tome da budući proizvod nije zastupljen u velikoj meri na domaćem tržištu, da je netradicionalan i pre svega ukusan, prirodan i kvalitetan. Roberti je, kao magistru prehrambene tehnologije, najbliža bila ideja sušenja povrća.

Izbor je pao na paradajz jer ga u Vojvodini imamo u izobilju i od njega se mogu napraviti različiti proizvodi, koji nisu tradicionalni na domaćem tržištu. Prve proizvode koje prodajemo pod nazivom „My Veggies” (sušeni paradajz u ulju i pesto od sušenog paradajza), proizveli smo 2017. godine, kada smo nabavili mali dehidrator i od našeg paradajza tzv. šljivara (industrijska sorta) dobili male količine sušenih proizvoda. Prve proizvode smo poklanjali prijateljima i kolegama, koji su bili oduševljeni ukusom. Da bismo bili sigurni u kvalitet, odneli smo ih sledeće godine na ocenjivanje kvaliteta na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Te 2018. god. je sušeni paradajz u ulju dobio veliku zlatnu medalju za kvalitet, a pesto zlatnu medalju. To nam je bila potvrda da smo na pravom putu i da je proizvod vrhunskog kvaliteta – ispričala je Roberta Živanović.

Za sušenje veće količine paradajza bila im je neophodna sušara. Izbor je pao na sušaru manjeg kapaciteta (do 200 kg svežeg paradajza) i to onu u kojoj će se tokom sušenja očuvati organoleptičke osobine povrća.

Tako je suprug Miloje, inženjer mašinstva, dizajnirao a potom sa kolegama konstruisao tzv. kondenzacionu sušaru u kojoj se povrće suši na temperaturi od max 52°C. Pri tim temperaturama se u povrću očuvaju nutritivne vrednosti, čime proizvod dobija na kvalitetu. Kad smo „apsolvirali“ paradajz, počeli smo razmišljati o dodatku jelima sa povrćem, jer je naša sušara idealna za sušenje raznih vrsta povrća, a ovakvim načinom sušenja se može očuvati kvalitet povrća – rekla je naša sagovornica.

Živanovići, kako kaže Roberta, od osušenog povrća prave mešavinu začina i to od: šargarepe, peršuna, celera, paštrnaka, praziluka, selena/miloduha, paprika babura i kupusa. Ovaj proizvod je dobio zlatnu medalju za kvalitet na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u NS 2019. godine. Beli luk je, prema rečima naše sagovornice, takođe odličan za sušenje, a zbog svojih lekovitih osobina i činjenice da ga na domaćem tržištu uglavnom ima iz uvoza, dobar je za proizvodnju.

Odlučili smo da ga sušimo i meljemo kako bismo tržištu ponudili domaći i zdrav proizvod. Dodatak jelima sa povrćem i sušeni beli luk su 2020. godine dobili najviše ocene, tzv. zlatne tokene za kvalitet u okviru TASQ projekta (Interreg Srbija – Mađarska, prekogranična saradnja Srbije i Mađarske), Naučnog instituta za prehrambene tehnologije, Univerziteta u Novom Sadu – kazala je Živanovićeva.

S obzirom na činjenicu da su sušeni paradajz u ulju i pesto od sušenog paradajza netradicionalni proizvodi na domaćem tržištu i da ih kupuju i konzumiraju većinom ljudi koji su ih pre probali negde u inostranstvu, kao i restorani sa mediteranskom kuhinjom, nije bilo lako, kako kaže Roberta, pronaći kupce.

Zato smo se fokusirali na festivale hrane koje posećuju ljubitelji svetskih kuhinja. Izlagali smo naše proizvode na festivalu Kuhinje sveta, Ukus festu, festivalu Zdrav život, Novosadskom noćnom bazaru, Beogradskom noćnom marketu, Sajmu etno hrane i pića i tako postali vidljivi ljubiteljima mediteranske kuhinje, našim kupcima. Istovremeno smo nudili naše proizvode prodavnicama zdrave hrane, ali tamo nismo naišli na pozitivnu reakciju. Uglavnom je odgovor bio da se ta vrsta robe slabo prodaje, da imaju količine nekih drugih proizvođača koje im dugo stoje na zalihama. Zbog toga smo se okrenuli koncept-restoranima koji kupuju proizvode od poljoprivrednih gazdinstava i malih proizvođača hrane, od tih proizvoda spremaju jela koja su na njihovim menijima i istovremeno nude te proizvode u svojoj prodaji. Takođe smo član FB grupe „Mali proizvođači hrane u Srbiji“, koja je nama, malim proizvođačima, pomogla tokom 2020. i još uvek pomaže da naši proizvodi budu vidljivi i dostupni kupcima širom Srbije – rekla je Roberta Živanović.

„My Veggies“ proizvodi su 100 % prirodni i ne sadrže nikakve konzervanse, a kvalitet je ispitan na Institutu za prehrambene tehnologije Univerziteta u Novom Sadu. Sušeni paradajz u ulju je začinjen belim lukom u prahu, origanom i bosiljkom u mešavini ulja, i to devičanskog maslinovog i hladno ceđenog suncokretovog ulja. Od proizvoda mediteranskog ukusa, Živanovići u ponudi imaju i pesto od sušenog paradajza. To je sušeni paradajz sa salsa sosom, koji prave prema italijanskoj recepturi: pinjoli, bosiljak, sušeni beli luk u prahu, kapar i mešavina ulja. Njihov dodatak jelima je miks morske soli i sušenog povrća (šargarepa, peršun, celer, paštrnak, praziluk, selen/miloduh, paprika babura, kupus). Sušeni beli luk u prahu je domaći beli luk, sušen i mleven. Ni jedan od proizvoda ne sadrži konzervanse, pojačivače arome niti sredstva protiv zgrudnjavanja.

Kvalitet proizvoda uvek mora biti na prvom mestu, kao i zadovoljstvo kupaca. Moj savet svima koji kreću našim putem je da ne budu previše razočarani ukoliko se iz prvog puta ne napravi proizvod koji bi brzo osvojio tržište. Upornost je važna osobina koja krasi preduzetnika. Treba konstantno osluškivati tržište. Početi sa malim obimom proizvodnje i ako prodaja krene u pravom smeru, formirati i održavati tim koji će širiti tržište, a samim i tim proizvodnju – kazala je naša sagovornica.

Živanovići se, kako ističe Roberta, nadaju da će uskoro svoje kupce obradovati i novim proizvodima, kao što su pesto sa kozjim sirom, ali i sa sušenim vrganjima i lisičarkama.

 

 

Tekst je deo projekta “Saveti i iskustva vojvođanskih biznisa” koje je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: