Mere podrške privredi očekuju se za desetak dana

NULL

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da će za desetak dana biti pripremljen ozbiljan paket podrške privredi koja trpi posledice vanrednog stanja zbog epidemije koranavirusa.

PKS je, kako kaže Čadež, na osnovu preporuka reprezentativnih kompanija i mišlјenja renomiranih konsultantskih kuća, Vladi dostavila svoj predlog prioritetnih mera.

U komunikaciji sa predsednikom Republike, Vladom Srbije, nadležnim ministarstvima radimo na razradi tih mera da bismo za desetak dana, došli do ozbiljnog paketa podrške koji će biti najbolji odgovori na potrebe privatnog sektora – rekao je Čadež.

Dodao je da bitka koja nam predstoji jeste bitka za očuvanje likvidnosti posebno najosetljivijih i najmnogobrojnijih mikro malih i srednjih preduzeća i preduzetnika i borba za očuvanje radnih mesta. Naveo je da su posle mera koje je usvojila Narodna banka Srbije, na redu mere državne intervencije koje su iz domena fiskalne politike.

Stav privrede je da bi u tom paketu trebalo da bude bar tri seta mera: one koje će doneti poslodavcima poresko rasterećenje, zatim pokriće dela troškova iz državnih fondova za naknade zarada zaposlenih, posebno obaveza prema zaposlenima koji zbog smanjenja obima poslova ne rade i obolelih, kao i povoljne kredite za likvidnost kompanija – objasnio je Čadež.

Na pitanje koji sektori sada trpe najveću štetu on je rekao nema te kompanije i privredne grane koja direktno ili indirektno, više ili manje već nije osetila krizu.

Na udaru su se prvo i do sada najviše našli turizam, čiji je biznis i u svetu i kod nas potpuno stao, ugostiteljstvo, putnički saobraćaj i mali uslužni biznisi. Sa širenjem zaraze i uvođenjem vanrednih mera svih država radi zaštite svojih granica i stanovništva, počela je značajno da trpi i prerađivačka industrija – naveo je Čadež.

Čadež je apelovao na privrednike da, u skladu sa mogućnostima, iskažu maksimalnu solidarnost i zajedništvo i prema zajednici i prema zaposlenima i međusobno, da sačuvaju poslovne veze zarad prevazilaženja aktuelnih problema i što bržeg oporavka u mesecima koji dolaze.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: