Manufaktura ukusa – čist hedonizam u teglicama

Manufaktura ukusa – čist hedonizam u teglicama

Manufaktura ukusa je brend porodičnog gazdinstva Vuković iz Novog Sada. Svoju ljubav prema dobrom ukusu hrane i uživanju u njegovoj pripremi pretočili su u proizvode malo drugačijeg ukusa. Proizvode Slatko od ljutih paprika i Čatni od crvenog luka, sa puno interesantnih začina. Ukusne i kvalitetne proizvode stvaraju kuvajući na tradicionalan način, bez dodavanja boja, aditiva, konzervansa.

I sami su, kako kaže Aleksandar Vuković, ljubitelji ukusne hrane, uvek “hrabri” da probaju neobične ukuse, a uživanje im je bilo da prijateljima u pripremi večera, slava, rođendana, serviraju i neko ukusno iznenađenje.

-Jedne godine, za predjelo je bilo belo grožđe, četiri vrste sira i naše Slatko od ljutih paprika. Nihovo oduševljenje bilo je početak našeg razmišljanja da krenemo u nov izazov. Čatni smo uvek voleli i rado ga kombinovali od predjela do glavnog jela, a obično su nam ga prijatelji donosili iz Nemačke. U naš Čatni, u kom je puno začina, uloženo je dosta truda kako bi ukus doveli do idealno izbalansiranog. Nije bilo lako – priča Aleksandar.

Osim slatkog od ljutih paprika i čatnija od crvenog luka, u Manufakturi ukusa, ima recepata koji strpljivo čekaju svoj red u proizvodnom pogonu. Kako kaže Aleksandar, biće tu tek iznenađenja.

-Proizvode plasiramo specijalizovanim radnjama koje prodaju premijum proizvode, da li su to vina, sirevi ili neobične prerađevine od mesa...Naši proizvodi se nalaze u specijalizovanim radnjama u Beogradu i Novom Sadu. Još uvek nas nema u velikim prodajnim lancima – navodi Aleksandar i dodaje kako smatra da su još na putu do ozbiljnog tržišta.

Lokalnim proizvođačima nije, ističe, lako da razvijaju proizvodnju, stignu do kupaca.

-Paralelno sa unapređenjem i podizanjem kvaliteta proizvoda dizajnerima smo prepustili rešavanje izgleda teglice u kojoj će proizvod biti upakovan. Trudili smo se da što više njih degustira naše proizvode. Odlazili smo na Noćne markete, organizovali degustacije na prodajnim mestima i polako postajali prepoznatljivi. Danas, kažu, da je Manufaktura ukusa sinonim za dobar ukus, kvalitetan proizvod i dobar dizajn – priča Aleksandar.

Tajna je, navodi Aleksandar, u ljubavi prema poslu koji se radi. Ključ uspeha je, zaključuje, upornost, strpljenje i odluka da se ne odustane i onda kada se čini da je to jedino rešenje.