Koji su problemi koji muče domaće preduzetnike?

NULL

U toku 2020. godine u Srbiji je poslovalo 298.279 preduzetnika. U Beogradskom regionu poslovalo je oko 28,7 %, a u Vojvodini 24,8 %. U Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 28,7%, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 17,7 %. Sve ove analize nalaze se u dokumentu pod nazivom “Preduzetnici u republici Srbiji 2020. godini” koji je objavio Republički zavod za statistiku. Prema tim podacima prošle godine, u Srbiji, bilo je zaposleno 272.446 ljudi, najveći broj u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji.

Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da bez obzira na godinu pandemije broj zaposlenih je bio očekivan. Smatra da je problem sam način poslovanja, jer se preduzetnici sami snalaze bez velike pomoći države ili politike.

Prema analizi Republičkog fonda za statistiku preduzetnici iz Beograda učestvovali su 29,2 % u bruto vrednosti tokom 2020. godine, dok je region Vojvodine učestvovao sa 24,7 %, Šumadija i Zapadna Srbija sa 29,2 %, a region Južne i Istočne Srbije sa 16,2%. Veliki broj preduzetnika posluje u Beogradu i u državnom BDP-u učestvuju čak 40%.

Gledajući same sektore u poslovanju najznačajnije učešće ostvarile su trgovine, prerađivačka industrija, stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti, sabraćaj, usluge smeštaja i ishrane, građevinarstvo.

Međutim, pandemija koronavirusa iznela je na videlo sve mane poreskog sistema. Prema rečima, predsednika Udruženja “Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije”, ekonomiste dr Predraga Mitrovića paket pomoći koji je dat preduzetnicima imao je akcenat samo na očuvanju radnih mesta što je privrednicima dalo još veće gubitke, jer su privrednici morali platiti porez i doprinos na tu dobijenu sumu i da obezbede pet i po meseci punih zarada. Mali privrednici posluju u teškim uslovima zbog nameta u vidu visokih poreza i doprinosa, akontacije poreza, PDV, mnogobrojnih taksi. Da bi preduzetnici lakše poslovali potrebno je otpisati porez i doprinos za mesece u kojima su se isplaćivali minimalci, otpisati obaveze, urediti poreski sistem, da se inspekcija ne koristi kao sredstvo iznude, da se stopiraju parafiskalni nameti, i da ista pravila važe za sve. Takođe od velike pomoći, prema Mitroviću, bilo bi oslobađanje novootvorenih firma od poreza i doprinosa.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: