Kako podneti prijavu za eko taksu?

NULL

Ako ste pravno lice, preduzetnik ili član udruženja, od 2019. godine postali ste obveznici plaćanja eko takse. Zašto ste obavezni da platite eko taksu i kako se određuje njena visina?

Eko taksa je naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine. Iznosi koje privrednici moraju da izdvoje za eko takse, kreću se od 5 000 do dva miliona dinara.

U Srbiji plaćanje eko takse ne zavisi od toga koliko preduzeće zaista zagađuje zajednički životni prostor, već od veličine njihovog biznisa, kao i od delatnosti u kojoj posluju. Dakle, visina eko takse se određuje na osnovu dva parametra i to šifre delatnosti i da li je privredni subjekat veliko, srednje, malo ili mikro pravno lice ili preduzetnik.

Kriterijum za određivanje aktivnosti koje imaju negativan uticaj na životnu sredinu je šifra delatnosti: ona koja je registrovana u APR ili ona čijim je obavljanjem pravno lice ili preduzetnik ostvario najviše prihoda u prethodnoj godini.

Iznos takse ne može biti veći od 0,4% prihoda ostvarenih u prethodnoj godini.

Vizija računovodstvo za vas je pripremila odgovore na pitanja od kojih faktora zavisi visina eko takse, kako da popunite obrazac za prijavu i da li celokupan iznos eko takse morate da platite odjednom.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: