Jagodica Španović – kvalitetni i zdravi proizvodi sa ognjišta sa primesama egzotike

NULL

Porodica Španović iz Novog Sada, tata Veljko, mama Milica i sinovi Boško i Slavko, žive na Sajlovu u zajednici sa Veljkom sestrom Sašom i baka Stojom, prave domaće džemove i slatka, kao i čvarke i kobasice, a uskoro i suhomesnate proizvode.

Ono što ih je, kako kažu, kao mlade ljude oduvek privlačilo jeste da za sebe i svoju porodicu naprave poslovnu priču koja je vezana za proizvodnju hrane koju bi ponudili svojim prijateljima, komšijama, kupcima. Ideja je bila, kaže Milica, da se sve što se konzumira u njihovoj kući i što daju svojoj deci, ponudi i drugim ljudima.

U junu ove godine počeli smo sa našim prvim džemom od jagode i otud naziv Jagodica Španović, a asortiman širimo sa različitim ukusima, kako koje voće dospeva. Inače, suprug i ja smo imali ideju da počnemo sa džemovima, ali i da, što je Veljkova želja, ponudimo i proizvode od svinje. To su za početak bili čvarci i domaće sveže kobasice, a uskoro krećemo i sa suhomesnatim proizvodima – kaže Milica.

Još uvek se, kao novoosnovano Poljoprivredno gazdinstvo Milica Španović, probijaju na tržište i to čine uglavnom putem raznih grupa na društvenim mrežama, ali i putem svoje stranice na Facebook-u i Instagram-u.

Učestvujemo na bazarima i festivalima koji se održavaju u Novom Sadu, a u planu nam je da se sledeće godine prestavimo lično i kupcima u Beogradu. Fantastično je to što u eri elektronskih uređaja, raznih platformi kao i bazara za male porizvođače imate lakši pristup kupcima i brzo se čuje za vas. Ipak, u našem poslu najbitniji je kvalitet i preporuka koja je uvek najbolja reklama. Sve više medija se uključuje u promovisanje, kao što ste i vi prepoznali važnost ovakvih tema, da se sve više ljudi okreće hrani koja je možda malo skuplja, ali garantuje kvalitet, a samim tim i zdravlje. Sve više porodica se vraća svojim korenima i pravom kvalitetu života. Kupovinom tih proizvoda svim tim porodicama omogućavate egzistenciju, što je najbitnije, kao i ostanak na svom ognjištu, a da ne pričamo o oživljavanju sela i podizanje nataliteta, a time i prosperiteta svih nas – priča Milica.

Milica smatra da bi veliko olakšanje za sve poizvođače bilo da se njihovi proizvodi nalaze na policama velikih marketa, gde bi država stala iza njih i garantovala naplatu, a kupci imali lakši i brži pristup proizvodima. To je ustvari, kaže Milica, predlog kako pomoći malim proizvođačima u plasiranju proizvoda.

Španovići trenutno u svojoj ponudi imaju džemove i slatka standarnih, ali i egzotičnih ukusa.

To su Specijal Španović džemovi, ukusi kruška-mak, mango-malina, kruška-kupina-borovnica i božićni džem, mešavina šljive i suve kajsije. Veljko pravi domaće sveže kobasice, čvarke, mast, krećemo i sa suhomesnatim proizvodima koje radimo u saradnji sa jednom porodicom koja ima znanje, iskustvo i mogućnost, a mi mladost i potencijal. To je, mislimo, prava kombinacija koje će nam svima doneti boljitak – smatra Milica.

Kao savet ljudima koji žele da naprave nove korake u svojim životima Milica kaže da se osmele i zakorače u nove priče.

Smelo da prepoznaju u sebi ono u čemu su najbolji i šta to mogu da ponude. I što je najvažnije da veruju u sebe, samo tako će dostići svoj cilj i time im biti samo dobro  – zaključuje Milica.

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: