Iz Male mlekare Ćuk – Sir za svaki dan

NULL

“Mala mlekara Ćuk” proizašla je iz dugogodišnjeg rada i truda Poljoprivrednog gazdinstva Milan Ćuk iz Banatskog Karađorđeva koje je registrovano kao rezultat višedecenijskog bavljenja poljoprivredom. Na gazdinstvu postoji matično stado koza koje broji oko sto grla, uglavnom sanske rase. Osim kozarstva, bave se i ratarstvom obezbeđujući svu potrebnu hranu za prehranu životinja, visokog i kontrolisanog kvaliteta.

Pre dve godine registrovali su se kao Mala mlekara Ćuk. I dalje sa poljoprivrednog gazdinstva snabdevaju mlekaru najkvalitetnijim kozjim mlekom, ali su proizvodnju podigli na viši nivo. Kravlje mleko otkupljuju od proverenih meštana iz sela. Kod njih možete naći širok asortiman najkvalitetnijih, tradicionalnih sireva od kozjeg i kravljeg mleka. Kako kaže Milanova kćerka Milena svi proizvodi su bez aditiva, prirodni i ručno rađeni.

Trudimo se da pratimo trendove, gostujemo na raznim sajmovima, gde razmenjujemo iskustva sa drugim proizvođačima i slušamo prvenstveno kupce, ljubitelje sira. Tako smo počeli da pravimo i sir za grilovanje, tipa Grčki halumi. Napravili smo i zreonu, gde imamo sireve sa zrenja, naše Premium sireve, tipa parmezan. Isto tako smo napravili sir Solunac, koji je na zrenju od 30 do 60 dana. Upravo je ovaj sir pokupio najviše simpatija, na Balkan cheese festivalu, najvećem festivalu sira kod nas, a i šire. Prema glasovima publike smo osvojili drugo mesto. Dobijamo razna priznanja za kvalitet i to je ono što nas pokreće – priča Milena Ćuk Derikučka.

Nije bilo lako, kaže Milena, probiti se na tržištu i biti tu gde su sada.

U našem slučaju trebale su godine da budemo tu gde jesmo. Dosta ljudi zna za nas, posećujemo razne manifestacije, gde posetioci mogu da probaju naše sireve, da popričaju sa nama. Uveliko nas prepoznaju, traže, a vrlo često kad su u prolazu, svrate do nas da kupe sireve i vide životinje. Mislim da je jako bitan kontakt sa ljudima, da je to, pored kvaliteta proizvoda, nešto najbitnije – smatra Milena.

Lokalnim proizvođačima, posebno onima koji su na početku, nije lako da dođu do potrošača.

Postoje Noćni marketi, tu je Novosadski noćni bazar, Beogradski noćni market, Ukusi Vojvodine, Balkan cheese festival, razni vinski susreti i druge manifestacije gde mali proizvođači mogu da izlažu svoje proizvode. To su mesta na kojima susrećete potrošače, mesta na kojima morate biti prisutni, da predstavite sebe i svoje proizvode. Isto tako preporuka je veoma važna. Bitan je utisak koji ostavite na kupca jer se to širi dalje – kaže Milena i dodaje da je za početnike u bilo kojoj proizvodnji osim dobre ideje potrebno i ogromno strpljenje i pre svega upornost. U današnje vreme nije teško početi biznis, ali je, napominje, teško opstati te treba biti jako uporan.

U Maloj mlekari Ćuk proizvode ručno rađene, punomasne, polutvrde i tvrde sireve od kravljeg i kozjeg mleka, ali i rikotu i ličku basu, kozju surutku. Mnogo restorana uzima njihove sireve. Postoje specijalizovane prodavnice u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Lazarevcu, Inđiji gde možete da kupite neke od proizvoda, a moguća je, kako kaže Milena i isporuka na adresu.

 

Tekst je deo projekta „Saveti i iskustva vojvođanskih biznisa” koje je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: