EPS – prvi na listi domaćih velikih preduzeća koja posluju pozitivno

NULL

Prema podacima kojima raspolaže Republički zavod za statistiku (RZS), posmatrano po broju zaposlenih u našoj zemlji su tokom prošle godine najmanje poslovali veliki poslovni sistemi sa više od 250 zaposlenih. Njih je u 2020. godini bilo tek 584, odnosno 0,55 odsto od ukupnog broja. Njihov doprinos zapošljavanju je ogroman, jer su zbirno zabeležila najveći godišnji rast zaposlenih – oko 4,7 procenata. Velika preduzeća zapošljavala su približno 43 odsto zaposlenih u čitavoj privredi Srbije.

Kada je reč o bruto dodatoj vrednosti prema veličini preduzeća, podaci zvanične statistike kažu da su u prošloj godini u njenom stvaranju velika preduzeća učestvovala sa 47,4 odsto. Predvode predstavnici energetskog sektora, ali ukupno su najbrojniji trgovci.

U samom vrhu ovogodišnje liste nalazi se nekoliko preduzeća koja su povezana sa industrijskim sektorima rudarstva i energetike. Prvoplasirana Elektroprivreda Srbije (EPS) se bavi trgovinom električnom energijom, dok su tu i poslovni subjekti koji se bave eksploatacijom ruda, trgovinom gorivima ili izgradnjom cevovoda. Visoko na spisku nalazi se i nekoliko kompanija iz sektora telekomunikacija.

Pored ove dve grupe preduzeća, koje prikazuju izuzetne rezultate, po broju su ipak najdominantnije firme koje se bave trgovinom.

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije vodeće je na listi najuspešnijih velikih preduzeća u Srbiji. EPS je ostvario skoro 300 milijardi dinara prihoda, odnosno, nešto više od 2,5 milijardi evra. Kada se uporede rezultati koji su prikazani u finansijskim izveštajima za prethodne tri godine, EPS prati patern godišnjeg rasta prihoda od oko 100 miliona evra godišnje. Kada je u pitanju realizovana dobit od 12.882.650.000 dinara, ona je značajno porasla u odnosu na 2019. godinu – čak 3,517 puta.

Ova kompanija u stoprocentnom državnom vlasništvu je ujedno i ubedljivo najveći poslodavac, sa 24.478 zaposlenih na kraju 2020. godine. Na drugom mestu liste najuspešnijih velikih preduzeća u Srbiji nalazi se Delhaize Serbia, kao predstavnik trgovinskih lanaca. Delhaize je ostvario 112.986.903.000 dinara prihoda, te dobit od skoro četiri milijarde dinara. Od proizvođača, najbolje plasirani na listi, na visokom trećem mestu, je pirotski Tigar Tyres, dok su u prvih deset mesta plasirani i Telekom Srbija, JP Srbijagas, Serbia Zijin Copper, IDC, Nelt, Telenor i Phoenix Pharma.

Nekih velikih preduzeća po broju zaposlenih ili poslovnim prihodima nema na listi najuspešnijih ove godine jer nisu prikazala pozitivne rezultate dobiti. Najpoznatiji primer takvog preduzeća svakako je novosadski NIS, koji je pored 175.373.995.000 dinara ukupnih prihoda poslovnu 2020. godinu završio u minusu od 5.908.498.000 dinara, sa međugodišnjim padom prihoda od gotovo 30 odsto.

Prema važećem Zakonu o računovodstvu u velika pravna lica u Srbiji razvrstavaju se ona preduzeća koja na datum bilansa prelaze granične vrednosti u dva od tri kriterijuma određenih za prepoznavanje firmi srednje veličine, odnosno da: imaju više od 250 zaposlenih, ostvaruju godišnje poslovne prihode u iznosima višim od 40 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti, vrednost njihove ukupne aktive na dan bilansa iznosi više od 20 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: