Da li će svet pasti u novu globalnu krizu zbog kraha moćne kineske kompanije?

NULL

Trenutni dug kompanije Evergrande iznosi 2 % kineskog BDP-a, a od toga zavisi posao 4 miliona radnika. Šta će se desiti u slučaju bankrota?

Prošla globalna finansijska kriza je krenula od tržišta nekretnina u Americi, a sada nešto slično može doći iz Kine. Kompanija Evergrande Group predstavlja jednu od najvećih kineskih kompanija koje se bave nekretninama. Osnovana je 1996. godine. Bave se izgradnjom stanova, trgovačkih centara, zabavnih parkova. Prema istraživanjima, direktno zapošljavaju više od 200 hiljada ljudi, dok 3,8 miliona poslova u raznim sektorima zavisi od njihovih aktivnosti. Imaju oko 1300 projekata u 280 gradova. Pored nekretnina, kompanija ulaže u zdravstvene klinike, električna vozila…

Međutim, poslednjih desetak dana je kompanija pod pritiskom jer im je stigla kamata na naplatu od oko 83 miliona dolara, tokom ove nedelje očekuju naplatu dodatnih 47 miliona dolara. Ova potraživanja se moraju platiti u roku od 30 dana, a ukoliko se to ne desi potvrdiće se da su nelikvidni. Sve ovo je dovelo do toga da ulagači nisu optimistični, jer su i same vrednosti kompanije na berzi znatno opale.

Ukupni dug Evergrandea iznosi oko 305 milijardi američkih dolara, ili oko 2 % kineskog BDP-a, tako da bi njegov bankrot bio veliki udarac za kinesku, a možda i globalnu ekonomiju.

Kineska vlada je, do sada, u mnogim slučajevima bila spremna pomoći kompanijama u problemima, međutim, to nije tako sigurno kada je u pitanju Evergrande.

Ekonomist Vuk Vuković smatra da je ovo za globalnu ekonomiju daleko manja opasnost nego što je to bio Lehman Brothers.

Poslednjih nekoliko dana u pomoć je priskočila kineska središnja banka koja je u finansijski sistem pustila oko 80 milijardi američkih dolara.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: