Cena nafte marke Brent pala ispod 66 dolara

NULL

Cena sirove nafte Brent prvi put od 21. maja pala je ispod 66 dolara po buretu.

Podaci o trgovanju pokazuju da svetske cene nafte povećavaju stopu pada. Bure nafte Brent palo je za 3,25 odsto – na 66,01 dolara, za VTI – za 3,63 odsto, na 62,86 dolara po buretu (septembar – za 3,67 odsto, na 63,06). Cena Brent-a prvi put, od 21. maja, pala je ispod 66 dolara, i iznosi 65,97 po buretu.

Usled zabrinutosti zbog porasta incidencije COVID-19, nastao je strah nakon izjava američkih Federalnih rezervi. Regulator je u protokolu zabeležio mogućnost usporavanja stope otkupa finansijske imovine u tekućoj godini. U tom kontekstu, počeo je aktivan rast kursa dolara u odnosu na svetske valute, što je uticalo na cenu sirovina, za koje je to obično nepovoljno.

Prema analitičaru UBS -a Giovaniju Staunovu, čije mišljenje citira agencija Bloomberg, nastaje nepovoljno okruženje za cene nafte zbog straha za ekonomski oporavak, opšte odbacivanje rizika i jačanje dolara. Međutim, on veruje da će se potražnja oporaviti neujednačeno, a tržište nafte će ostati u deficitu, a to će uticati i na cene.

Rusko tržište je na ovo reagovalo smanjenjem rublje u odnosu na dolar: zvanični kurs evro – rublje koji je odredila Centralna banka 20. avgusta porastao je za 49,4 kopejke, na 86,615 rubalja, kurs dolara – za 68,7 kopejki, na 74,1503 rubalja.

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: