Cena akcija “Gazproma” najviša u poslednjih 13 godina

NULL

Prema podacima Moskovske berze, cena akcija Gazproma je dostigla svoj maksimu u poslednjih 13 godina, prešavši cenu iznad 300 rubalja.

Hartije od vrednosti državne korporacije, juče, porasle su za 0,85% odnosno do 300,23 rublja. Rast je povezan sa početkom rada gasovoda Severni tok 2. Direktor odeljenja za ekonomsku saradnju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Dmitrij Biričevski, rekao je ranije za RIA Novosti da je do kraja izgradnje ostalo još nekoliko nedelja.

Prethodni istorijski maksimum cene akcija bio je u proleće 2008. godine i iznosio je 369,5 rubalja. Po tadašnjem kursu dolara, to je odgovaralo tržišnoj kapitalizaciji kompanije od 370 milijardi dolara. Sada je ova cifra oko 95,9 milijardi dolara.

Severni tok 2 iz Rusije šalje za Nemačku gas. Ukupan kapacitet iznosi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Ovom toku se protivila Ukrajina zbog mogućih gubitaka prihoda kao i SAD. Kao odgovor na optužbe za politizaciju, Moskva je više puta naglašavala da se radi o isključivo komercijalnoj inicijativi, korisnoj prvenstveno za zemlje EU.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: