700 miliona evra šteta u avio, drumskom i vodnom saobraćaju ukoliko pandemija potraje

NULL

Direktna šteta u avio, vodnom i drumskom sektoru Srbije, prema prvim procenama, je oko 120 miliona evra, a ukoliko pandemija potraje cifra bi mogla da premaši 700 miliona evra, rekla je Tanjugu ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Šteta je nastala kao posledica ukidanja međunarodnog putničkog i kargo prevoza, manjka prihoda od putarina, železničkom saobraćaju. Procenjena šteta samo za vazdušni saobraćaj na nivou Evropske unije iznosi 160 milijardi evra, ukazuje Mihajlović. Od trenutka kada je u Srbiji potpuno obustavljen redovan međunarodni saobraćaj, preveženo je oko 7700 ljudi, a od tog broja je skoro 5000 hiljada naših državljani koji su bili u različitim državama sveta dok su ostali bili stranci koje je Srbija avionom prevezla u druge države. Humanitarni letovi nastaviće se i dalje.

Ministarka navodi da se na skoro svim velikim gradilištima radi, ali smanjenim intenzitetom. Na sedam velikih gradilišta kao što su projekti Preljina-Požega, Sremska Rača-Kuzmin, Moravski koridor, Ruma-Šabac-Loznica radilo je pre pandemije oko 4000 radnika svakog dana, a sada ih je oko 2500. Prema rečima Mihajlović većina putarskih preduzeća imaju problem kako da obezbede dovoljan broj radnika i nedostatak potrebnog repromaterijala. Država će uraditi sve da omogući da repromaterijal brže dolazi do ovih preduzeća obzirom da gubitak jedne građevinske sezone može značiti za te firme gubitak radnih mesta i njihovo zatvaranje.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: