3 poslovne greške koje PR preduzetnici treba da izbegnu

3 poslovne greške koje PR preduzetnici treba da izbegnu

Bilo da ste tek osnovali svoju kompaniju ili ste već PR preduzetnik, verovatno znate da je ovaj posao prilično težak. Kada se osećate kao da uspeh zavisi samo od vas, neprocenjiva je pomoć koju možete dobiti od nekoga ko ima iskustva u tome.

Predstavljamo vam tri greške koje treba izbeći:

1) Ne razmišljate o medijima kao o klijentima. PR bez medija je kao oglašavanje bez naslova. Prosto ne ide. Mediji su ključni za vaš uspeh u ulozi PR preduzetnika, ali često o njima razmišljamo kao o sredstvu, umesto da o njima razmišljamo kao još jednoj vrsti klijenata. Odnos sa klijentima u PR-u je veoma bitan, zar ne? Isto važi i za medije, pošto taj odnos određuje da li će vaše priče prihvatiti ili odbaciti.

2) Ne razmišljate o upravnoj strukturi preduzeća. Možda ste počeli kao usamljeni vuk, ali kako razvijate svoj posao, moraćete da zapošljavate još ljudi. Ovde se ne radi samo o delegiranju odgovornosti. Morate naći prave osobe sa odgovarajućim veštinama i sa strašću, a onda ih učiti poslu. Za početak, budite jasni o svojim očekivanjima i viziji, što će njima pomoći da vama pomognu da dostignete svoj cilj.

3) Ne usavršavate svoje ugovore. Ugovori su najmanje zabavan deo ovog posla, ali mogu da vas skupo koštaju ako im ne posvetite pažnju. Nikada ne radite ništa bez ugovora, jer oni čuvaju vaše preduzeće. Trudite se da ne izostavite važne detalje, uvek jasno predstavite svoje zadatke. Vredi uložiti u advokata koji će vas savetovati u ovom slučaju i pobrinuti se da je sve u redu.