Dvadeset dve porodice dobile pomoć za završetak porodičnih domova

Dvadeset dve porodice dobile pomoć za završetak porodičnih domova

Povodom završetka građevinskih radova na porodičnim kućama, predstavnici Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Ekumenske humanitarne organizacije posetili su tri porodice u Sremskoj Mitrovici.

U sklopu projekta namenjenog povratnicima iz Nemačke i drugih zemalja Zapadne Evrope „Podrška za novi početak“ organizacija EHO obezbedila je pomoć za poboljšanje uslova stanovanja u 22 kuće u Sremskoj Mitrovici, Rumi i Pećincima.

Pored povratničkih porodica, pomoć su dobile i porodice iz ugroženih kategorija društva.

“Tokom dve godine trajanja projekta podršku u stanovanju u vrednosti od 140.000 evra je dobilo 50 korisnika”, navela je Marija Bogdanović iz GIZ, vođa programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ u okviru kojeg je finasiran ovaj projekat podrške.

Obezbeđen je građevinski materijal neophodan za popravku kuća, stručna podrška inženjera EHO-a na terenu tokom građevinskih radova, kao i plaćeni instalaterski i keramičarski radovi za nova kupatila. Ostale građevinske radove izvele su porodice sopstvenim sredstvima. Cilj je bio obezbeđivanje boljih uslova za stanovanje odabranih porodica čime bi se doprinelo njihovoj lakšoj (re)integraciji u lokalnu zajednicu.
Jelica Velić, udovica iz Laćarka, koja u kući živi sa mnogobrojnom porodicom, kaže da joj najviše znači to što je dobila kupatilo. Petar Nikolić iz Mačvanske Mitrovice, koji je 3 godine sa porodicom proveo u Nemačkoj tražeći azil tamo, sada živi sa ženom, sinom i unucima, u maloj kući, ali sa novom stolarijom, laminatima i fasadom, što mu zaista puno znači.