Ukidaju se novčanice od 500 evra

Ovog petka, 26. aprila, nemačke i austrijske centralne banke poslednji put će pustiti u opticaj novčanicu od 500 evra.

Ovog petka, 26. aprila, nemačke i austrijske centralne banke poslednji put će pustiti u opticaj novčanicu od 500 evra.

Krajnji rok za izdavanje ovih novčanica u ostalih 17 centralnih banaka unutar evrozone bio je još krajem januara.

Predsednik Nemačke centralne banke Johanes Berman dao je sledeću izjavu: “Centralne banke u Nemačkoj i Austriji su do sada izdavale najviše novčanica od 500 evra u opticaj. Zato se i odlučilo da one poslednje prestanu s izdavanjem. Veliki je logistički poduhvat sve novčanice od 500 evra zameniti s banknotama od 100 evra”.

Činjenica je da se u zemljama zone retko koristi ova novčanica. Pre svega, u većini prodavnica, trafika i benzinskih pumpi odbiće da je prime, dok je novčanicu od 500 evra nemoguće dobiti na bankomatu.

Građani će i dalje moći da plaćaju postojećim novčanicama, jer su one i dalje zakonito sredstvo plaćanja. Takođe, kako je saopšteno iz ECB, postojeće novčanice u apoenu od 500 evra moći će da koriste i banke, menjačnice i druge komercijalne stranke.

Novčanica od 500 evra moći će da se zameni u bilo kojoj banci evrozone i ona će uvek imati svoju vrednost.

Još 2016. godine je odlučeno da se u novoj seriji novčanica sa pojačanim sigurnosnim obeležjima neće naći baš ova najveća. Ideja odgovornih bila je da se njenim ukidanjem suzbije terorizam i rad na crno.

Ipak, Nemačka centralna banka izjavila je sledeće: “Nedostaju empirijski dokazi da se kroz mere poput ukidanja novčanica visokih iznosa zaista smanjuje broj kaznenih dela povezan s utajom poreza ili sličnim deliktima”.

Procenjuje se da je u ovom trenutku još uvek dostupno 509 miliona novčanica od 500 evra, čija vrednost se procenjuje na 256 milijardi evra.

Izvor: Blic

Izvor fotografije: Pixabay, cosmix

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: