Od posla iz sobe do 20 zaposlenih – Knjiški moljac

Knjigovodstvo ne zahteva velika početna ulaganja, ali su potrebni znanje i organizacione sposobnosti.

Milan Trbojević, osnivač knjigovodstvene agencije Knjiški moljac počeo je pre sedam godina u svojoj sobi. Danas ima 20 zapsolenih i planira proširenje poslovanja na zemlje regiona. Naravno, sa 22 godine, njegov početak nije bio lak.

“Već posle tri meseca zaradio sam dovoljno da pokrijem sve troškove i to mi je bilo super. Nisam morao da pozajmljujem novac za bilo šta, imao sam sopstveni računar, ušteđevinu od 100 evra, kupio sam štampač – i to je bilo dovoljno za početak. Prvi klijent mi je platio knjigovodstveni program tako da nisam imao velike troškove na početku. Otac mi je, takođe, pomagao. Delio sam letke, danju, noću, vikendom i to je tada donosilo neke rezultate, meni u tom trenutku jako velike. Sa prvim klijentom, koga sam stekao u tom periodu, sarađujem i danas”, otkriva Milan.

Posao koji ne zahteva velika ulaganja

Naglašava da je u ovom poslu, pored tehničkog znanja, potrebno imati i organizacione sposobnosti. Takođe, nije potrebno veliko ulaganje. Za početak su dovoljni računar i 1.000 evra, za program i knjigovodstvene časopise za pravnu podršku. Ono što je svakako potrebno jeste vreme. Kako Milan kaže, na početku mora da se radi i po 15 sati da bi se razvio posao.

Milan Trbojević (Foto: ft1p.rs)

Obrazuje ljude da shvate suštinu

Pored knjigovodstva, Milan se bavi i obrazovanjem. Učestvuje na raznim seminarima i uči ljude kako lakše da razumeju poreze i sve druge elemente knjigovodstva koji su im potrebni.

“Prvo sam počeo da pišem blog, ali to mi nije išlo jer mi je bilo potrebno mesec dana da napravim jedan tekst. Onda sam uočio da ljudi snimaju vlogove i shvatio sam da meni taj format više odgovara, te sam počeo da pravim video snimke u kojima ljudima dajem odgovore na najčešće postavljana pitanja”, iskren je Milan.

Nedavno je osmislio i predstavio društvenu igricu namenjenu preduzetnicima koja se zove “Fali ti jedan papir“.  Ideja je da se u zanimljivom formatu, kroz igru uči i da se ova tema približi korisnicima. 

Ne oklevajte!

Trbojević smatra da svako ko namerava da se bavi privatnim poslom ne treba da okleva, već da krene u posao: “Najbitnije je da u posao ulaze tako što će da skoče u vodu i onda nauče da plivaju. Biće im možda lakše ili teže, ali svakako će naučiti. Takođe je ne manje važno i to da biraju svoje bitke. Nije dobro da počinju više poslova odjednom. Neka izaberu jedan i maksimalno se posvete”.

Izvor: BIZ life

Foto: Pixabay / yourschantz

Prijava na newsletter

Pročitajte još: