NOVI ZAKON O RAČUNOVODSTVU

NOVI ZAKON O RAČUNOVODSTVU

U Srbiji ma oko 5.000 knjigovođa koji će morati ponovo u školske klupe kao bi dobili licencu za rad.

Novi Zakon o računovodstvu donosi koji regiše ovu oblast doneo je odluku da oko 5.000 knjigovođa koji nisu profesionalci sada će morati ponovo da polažu ispit, jer će im za bavljenje ovim poslom ubuduće biti potreban sertifikat. Polagaće se ispit i u toku godine će se ići na dodatne obavezne obuke.

Nešto više od 2.000 licenciranih računovođa poštuju sve međunarodne standarde i imaju kontinuiranu edukaciju. S druge strane, statistika pokazuje da ukupno oko 5.000 ljudi redovno potpisuje finansijske izveštaje preduzeća, a nisu "profesionalci" i ne rukovode se nikakvim etičkim kodeksima, kažu u Savezu računovođa i revizora Srbije.

Prema novom Zakonu o računovodstvu jedan od uslova za rad knjigovodstvene agencije će biti da ima najmanje jednog stalno zaposlenog računovođu koji ima licencu organizacije članice Međunarodne federacije računovođa (IFAC – International Federation of Accountants). Trenutno u Srbiji punopravni član IFAC je samo Savez računovođa i revizora Srbije.

Cilj ovog zakona je da se uvede disciplina u ovu oblast, jer su u računovodstvo ušli i konobari, frizeri, tehničari... Odsutna je svaka suštinska kontrola i to je zaista veliki problem poručuju iz Saveza računovođa i revizora Srbije.

Ono što je još novina u Zakonu je i to da će se ubuduće dostavljati samo jedan redovan godišnji finansijski izveštaj – do 31. marta, umesto dosadašnja dva – 28. februara (za statistiku) i 30. juna.

Profesionalno udruženje računovođa insistira i na brisanju odredbe zakona kojom se definiše obaveza izdavanja samo elektronskog računa, jer tvrde da su delatnosti u Srbiji specifične i da tako nešto naše zakonodavstvo ne može podržati. Konkretno, navode primere poljoprivredne proizvodnje, građevine, procedure prilikom izvoza i carine...

Rok za usaglašavanje sa ovom odredbom je tri godine od početka primene novog zakona - koja je planirana od 1. januara 2020. godine - što znači do kraja 2022.