Načelno usvojen Predlog zakona o konverziji stambenih kredita u “švajcarcima”

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava tokom jušerašnjeg dana u načelu je usvojio nekoliko Predloga zakona.

Tokom jučerašnjeg dana, skupštinski Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava u načelu je usvojio Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Danas će u Skupštini Srbije početi rasprava o ovom zakonu koji se odnosi na građane Srbije zadužene u “švajcarcima”. Predlog zakona o davanju garancije Srbije u korist tri banke, a vezano za zaduživanje “Srbija gasa”, juče je u načelu usvojen većinom glasova Odbora. On se odnosi na 70 miliona evra za finansiranje gasovoda Turskog toka kroz Srbiju, odnosno zaduživanje “Srbija gasa”.

U načelu su usvojeni predlozi i za druge zakone

Vezano za povećanje plata zaposlenim u predškolskim ustanovama, usvojen je Predlog zakona o dopuni zakona o budžetskom sistemu. Takođe, u načelu je usvojen i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade srbije i Vlade Francuske, a tiče se aktivnosti Francuske agencije za razvoj i institucije PROPARCO u Srbiji. Što se tiče regulisanje duga nekadašnje SFRJ prema Češkoj, načelno je usvojen i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Rondex Finance.

Odboru je zamerio poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić, jer smatra da su u kratkom roku sazvali sednicu. Po njegovom mišljenju, za analiziranje situacije sa švajcarskim francima bilo je potrebno više vremena, a naglasio je da će najviše koristi od rešavanja ovog problema imati banke.

Izvor: Blic

Izvor fotografije: Pixabay, softcodex

Prijava na newsletter

Pročitajte još: