135. ROĐENDAN NARODNE BANKE SRBIJE

Povodom 135 godina od osnivanja Narodne banke Srbije u Beogradu će od 4-7 jula biti priređena izložba pod nazivom „Izbor iz zbirke dela likovne umetnosti –135 godina NBS“ , koja će biti dostupna javnostiu Bogradu, u galerijskom prostoru u Nemanjinoj ulici broj 17, na Slaviji. 

Narodna banka Sbrbije slavi 135 godina od osnivanja

Povodom 135 godina od osnivanja Narodne banke Srbije u Beogradu će od 4-7 jula biti priređena izložba pod nazivom „Izbor iz zbirke dela likovne umetnosti –135 godina NBS“ , koja će biti dostupna javnosti u galerijskom prostoru u Nemanjinoj ulici broj 17, na Slaviji. 

1884. godine osnovana je Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije koja je preteča današnjoj Nardnoj banci Srbije. Tek nakon oslobođenja od Turaka srpska država je započela osnivanje važnih državnih i kulturnih institucija i tada je počela potreba za osnivanjem centralne banke. Do tad je korišćeno čak 43 valute stranih država.

Banka je organizovana po ugledu na belgijsku narodnu banku, koja je u to vreme bila sinonim za savremeno organizovane bankarske institucije.  

Sve do 1920. godine banka je poslovala kao kreditna ustanova, a od 1931. povrena joj je i nova funkcija-monetarna politika.  

Za vreme drugog svetskog rata banka je poslovala iz svog predstavništva u Londonu. Nakon rata 1946. godine banka je nacionalizovana i sve svoje funkcije je tad obavljala pod imenom Narodna banka Jugoslavije.

4.februara 2003.godine, nakon izglasavanja Zakona o sprovođenju Ustavne povelje državne zajednice Srbije i Crne Gore, banka nastavlja rad kao organ države Srbije, pod imenom Narodna banka Srbije. 

U teoriji je ustanovljeno da što duže traje mandat jednog guvernera to je veća nezavisnost centralne banke. Srbija se ne može pohvaliti ovom osobinom jer je samo od 2003.godine pa do danas NBS promenila 7 guvernera. Najduži mandat u istoriji je imao Đorđe Vajfert koji je na mestu guvernera bio 26 godina.

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: