Ulaganje u startape je istorijska šansa

Ulaganje u startape je istorijska šansa

Ukoliko ih država i tradicionalna privreda podrže, tehnološki startapi mogu da budu rešenje ne samo za oporavak celokupne domaće ekonomije, već i za njen eksponencijalni rast, zaključak je danas održanog razgovora na temu „COVID-19 kao šansa za ubrzani rast“ na konferenciji CEO Summit.

U fokusu ovog dela konferencijskog programa bio je Zoran Vasiljev, tehnološki preduzetnik i generalni direktor grupe kompanije Centili, jednog od svetskih lidera u oblasti mobilnog plaćanja, a od nedavno i člana nevladine organizacije Inicijativa „Digitalna Srbija“.

Govoreći o aktuelnoj krizi kao ekonomskoj šansi, Vasiljev je dao primere globalno uspešnih tehnoloških startapa koji su nastali baš u vreme ili odmah nakon ekonomske krize 2008. godine — kao što su Uber, Spotify, Airbnb, Groupon ili Whatsapp.

-Ovi startapi nisu dospeli u sam vrh zahvaljujući tehnologiji koju su ponudili. Mnogo bitnije, oni su na svetsko tržište doneli potpuno nove poslovne modele — koje je tehnologija omogućila. Setite se da su pre 12 godina Budimpeštu ili Barselonu mogli da posete samo oni koji su platili smeštaj u hotelu, za uslugu prevoza automobilom je postojao isključivo taksi, a oni koji su plaćali muziku su kupovinom postajali njeni vlasnicizauvek - rekao je Vasiljev.

-Deceniju kasnije, ekonomija deljenja, ali i ekonomija pretplate, počinju da se smatraju sasvim redovnom pojavom u mnogim privrednim sektorima. Siguran sam da će, u godinama pred nama, ovo postati „nova normalnost“ u skoro svakoj industriji. Da bismo bili barjaktari, a ne žrtve takvih promena, mislim da treba da prestanemo da razmišljamo o unapređenju tehnologije koju koristimo i okrenemo se promeni poslovnih modela kroz upotrebu tehnologije - istakao je Vasiljev.

Zoran Vasiljev iza sebe ima tri uspešno prodata startapa, iskustvo u procesu izlaska na berzu i stotine miliona dolara prikupljenih investicija — kako od pojedinaca, tako i od fondova rizičnog kapitala. Upravljao je portfolijem od 32 digitalne investicije i digitalnim fondom od 300 miliona dolara, te kreirao tri spin-off biznisa procenjena na 550 miliona dolara.

-Fokus čitave srpske privrede na tehnološke startape može biti presudan u borbi za njen izlazak iz aktuelne krize. U celom svetu, godinama unazad, startapi su najveći generator novih poslova. Podjednako važno, inovacije koje nastaju u saradnji tradicionalnih kompanija sa startapima mogu biti recept za njihov ubrzani oporavak, ali i dramatični rast i širenje na globalno tržište - naglasio je Vasiljev, ističući primere iz svog iskustva suosnivanja, izgradnje i investiranja u startape u zemljama Evropske unije, Bliskog istoka i Azijsko-pacifičkog regiona.

 


Izvor: Telegraf biznis