U Srbiji trenutno najbolje zarađuju izvoznici putničkih automobila

Više od 4.000 kompanija u Srbiji više od 30% profita ostvaruje izvozom.

Projekat “Addiko 100 najvećih” došao je do podataka da Srbija najviše izvozi plastične proizvode za transport i pakovanje robe, hula-hop čarape, pletene naglavke, sanduke, kutije, gajbe i doboše. Analizom su obuhvaćeni svi pravni subjekti u Srbiji koji se bave nekom vrstom izvoza. Navodi se i da u Srbiji trenutno najbolje zarađuju izvoznici putničkih automobila, uključujući karavan, kombi i vozila za trke, zatim trgovci izolovanom žicom, kablovima i optičkim kablovima, dok za njima slede oni koji na stranim tržištima nude nove spoljne pneumatske gume.

Roba se najčešće šalje u Evropu, Aziju i Severnu Ameriku

Sveukupno gledano, u Srbiji 2.014 kompanija svake godine prodajom robe van granica zemlje zaradi više od 100.000, a 6.561 preko 50.000 evra. Od toga čak 4.042 zavisi od izvoza, odnosno više od 30% profita ostvaruje izvozom. Najviše je izvoznika u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, gde se ovom delatnošću bavi 1.185 kompanija, a zatim sledi Beogradski region sa 1.167 i Vojvodina sa 1.134 kompanije. Ove kompanije robu najčešće šalju u Evropu, Aziju i Severnu Ameriku, odnosno u Nemačku, Bosnu i Hercegovinu i Italiju.

“Addiko 100 najvećih” je regionalni privredni projekat, koji je ove godine počeo da radi i u Srbiji, nakon više od decenije aktivnog učešća u stvaranju boljih uslova za male kompanije i promociji najuspešnijih primera poslovanja velikih korporacija na lokalnim tržištima Balkana.

Izvor: B92

Foto: Pixabay / manfredrichter

Prijava na newsletter

Pročitajte još: