Struja – tražena roba na berzi

NULL

Profit od 87,5 miliona evra ostvario je EPS, u prvih sedam meseci, trgujući električnom energijom.

Kako bi se uredilo tržište struje nastale su berze električne energije. Berze električne energije nastale su spajanjem više tržišta u jedno kako bi se ostvario veći stepen organizacije. Ove berze su aktivne svakog dana, princip rada je kao i kod svake druge berze. Elektroprivreda Srbije radi na domaćoj i regionalnim berzama.

Što se tiče načina funkcionisanja berzi, registrovani učesnici berze postavljaju svoje satne ponude uz odgovarajuće cenovne limite u formi propisanoj od svake berze ponaosob, do određenog vremena u toku svakog dana. Ponude se obrađuju specijalnim algoritmima i kao rezultat dobijaju se prosečne cene za svaki sat narednog dana. Svi učesnici čije su ponude na datoj berzi ispunile cenovni kriterijum imaju plasman svoje robe na tom tržištu.

Ovih dana, dnevna proizvodnja električne energije u Srbiji iznosi oko 86 miliona kWh. To je dovoljno da se pokrije potreba domaćinstava i privrede sa kojima EPS ima ugovore.

Sama cena na tržištu se formira na osnovu zakona ponude i potražnje te se cene za svaki sat narednog dana konstantno menjaju. Zbog toga trgovci na berzama trguju dan unapred (Day – ahead), unutar dana (Intraday) ali zastupljena je i dugoročna trgovina (Futures i Forwards ugovori).

EPS radi na domaćoj SEEPEX berzi i na regionalnim berzama u Mađarskoj – HUPX, Hrvatskoj i Sloveniji (CROPEX i BSP SouthPool). Na ovim berzama se kupuje električna energija za potrebe tržišta koje snabdeva, a viškovi se plasiraju u skladu sa unapred izrađenim planovima i trenutnim mogućnostima. Zarada se ostvaruje i izvozom električne energije, ali i plasmanom robe na domaće tržište.

Kupci struje koja se proizvodi u Srbiji su kupci sa pravom na garantovano snabdevanje (domaćinstva i mali kupci), komercijalni kupci, domaće i strane kompanije registrovane za trgovinu električnom energijom (putem berzi i kroz bilateralne ugovore), operator prenosnog sistema i operator distributivnog sistema (kupuju energiju za pokrivanje gubitaka i sopstvenu potrošnja).

Prijava na newsletter

Pročitajte još: