Plan za povratak radnika i studenata

STRATEGIJA ZA POVRATAK U SRBIJU VISOKOKVALITETNE RADNE SNAGE I STUDENATA

Koordinaciono telo za praćenje ekonomskih migracija u januaru naredne godine predložiće Vladi Srbije strategiju za povratak u zemlju visokokvalitetne radne snage i studenata koji završavaju studije u inostranstvu.

Ministar za rad Zoran Đorđević, objasnio je da ako Vlada usvoji predlog te strategije, uraditi akcioni plan koji sa konkretnim rešenjima, koji bi mogao da bude završen do sredine naredne godinei da su za sada razmatrana iskustva Izraela i Finske.

On je, u pauzi razgovora sa studentima iz Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI), kazao da je takav plan nužno napraviti što pre, kako Srbija ne bi došla u situaciju, poput recimo Hrvatske, da po ulasku u EU dođe do velikog talasa migracije, kada nikakve naknadne mere ne bi mogle da pomognu. Kako je dodao, ideja Ministarstva je da predstavnici OSSI učestvuju u radu Koordinacionog tela. Đorđević je naveo da želi da sasluša razloge studenata koji žele da se vrate u zemlju, ali i onih koji to ne žele, kako bi strategija i akcioni plan bili uspešni.

Prema rečima predsednika OSSI Aleksandra Ljubomirovića, trenutno se ne zna tačan broj studenata iz Srbije koji studiraju u inostranstvu. „Prema proceni OSSI, koja okuplja oko 10.000 tih studenata, ima ih najmanje 30.000“, kazao je on.

Prema anketi, koju je OSSI uradio početkom ove godine, a u kojoj je do sada učestvovalo više od 1.000 studenata iz Srbije koji studiraju u inostranstvu, oko 70 odsto njih bi želelo da se nakon završetka školovanje vrati u zemlju.

„U Srbiju želi da se vrati 70 odsto studenata, ali plaši se tog koraka zbog nedostatka kontakata, iskustva, loše materijalne situacije“, rekao je Ljubomirović, dodajući da onih 30 odsto koji ne žele da se vrate kao razloge su naveli finansijsku situaciju, nestabilne ekonomske i druge prilike u zemlji.

Što se tiče Finske program pomoći države se odnosio na one studente koji imaju viziju i izdvajaju se od drugih po svojim veštinama i koje je država po završetku studija zapošljavala u domaćim kompanijama srednje veličine i davala im godinu do dve dana najveću platu koju bi mogli da zarađuju u inostranstvu.

„U 100 odsto slučejeva oni su i posle toga ostajali u tim firmama, poslodavci su nastavljali da im daju veliku platu, jer je korist od njihovog angažovanja za kompaniju bila isplativa“, kazao je on i dodao da se takvo ulaganje državi vraća u pet puta većem obimu.