Startuj legalno – podrška mladim preduzetnicima

Program "Startuj legalno" omogućava mladim preduzetnicima, koji pokreću sopstveni biznis i nedavno su stekli diplomu fakulteta ili srednje škole, da ne plaćaju poreze i doprinose državi u prvih 12 meseci poslovanja.

Program “Startuj legalno” omogućava mladim preduzetnicima, koji pokreću sopstveni biznis i nedavno su stekli diplomu fakulteta ili srednje škole, da ne plaćaju poreze i doprinose državi u prvih 12 meseci poslovanja. Program koji je pokrenula Nacionalna alijansa za lokalni eknomski razvoj (NALED), a odobrila Vlada Republike Srbije, predstavljen je u Nišu, a plan je da se prikaže širom Srbije. Mera će biti aktivna tokom ove i sledeće godine. Predviđeno je da početnicima u poslovanju troškovi poreza i doprinosa budu pokriveni za platu do 37.000 dinara. Pravo na ovo imaju i svi koji pokreću biznis, a najmanje šest meseci su bili na birou.

Podsticaj za malo više rizika

Period nakon fakulteta je najbolji za pokretanje privatnog biznisa, jer mladim preduzetnicima omogućava da, ukoliko ne uspeju u prvoj poslovnoj ideji, imaju dovoljno vremena i iskustva da pokušaju ponovo, kaže Milivoje Jovanović iz NALED-a i dodaje: “Ovo je prvi put da se država odrekla nekog svog prihoda i da ona iz buždeta pokriva te troškove. Nadam se da će ova mera zaživeti i tako podstaći mlade da malo više rizikuju, a da s druge strane nemaju obruč državne administracije i fiskala i da samim tim ranije krenu u biznis”.

Proizvodnja rakije nakon studija

Marko Milojković, student četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Nišu, planira da nakon završenih studija počne da proizvodi rakiju i prerađuje sirovo voće. Kaže da ga je za razvijanje privatnog posla dodatno motivisala upravo ova mera podrške preduzetništvu.

“Planiram da pokrenem prerađivačku industriju, pošto već imam neku poljoprivrednu proizvodnju. Mislim da je bodućnost u tome, baviti se privatnim poslom, da težimo da ostanemo u zemlji. Iskoristiću sve mere da optimizujem poslovanje, pa mi oslobađanje poreza mnogo znači”, kaže Marko.

Olakšice mogu da se iskoriste samo jednom

Procena je da ove mere kroz oslobađanje od plaćanja poreza preduzetnicima po svakom zaposlenom donose uštedu od najmanje 2.000 evra godišnje. Ovu olakšicu mladi će moći da iskoriste samo jednom. Svi koji žele da iskoriste ovu meru trebalo bi da prilikom prijavljivanja u Poreskoj upravi popune poseban formular, koji će ih osloboditi plaćanja poreza i doprinosa u prvoj godini poslovanja, bilo da osnivaju samostalnu preduzetničku radnju ili društvo sa ograničenom odgovornošću (DOO).

Izvor: Južne vesti

Foto: Pixabay / nastya_gepp

Prijava na newsletter

Pročitajte još: