Parlament EU glasa za zaštitu malih proizvođača od nepoštenih trgovinskih praksi

Nova direktiva bi trebalo da obezbedi pošteniji tretman poljoprivrednika i malih i srednjih preduzeća u sektoru proizvodnje hrane, koji su osetljivi na nepoštene radnje velikih poslovnih partnera, poput supermarketa ili maloprodaje.

Poslanici Evropskog parlamenta danas glasaju o novim propisima, koji će pomoći da se poljoprivrednici i mali proizvođači hrane bolje zaštite od nepoštenih trgovinskih praksi. Njih ima u svim sektorima, ali su posebno veliki problem u lancu snabdevanja hranom, jer predstavljaju ekonomski pritisak na poljoprivredne prozvođače.

Nepoštene trgovinske prakse mogu da se jave u svakoj fazi ugovornog odnosa

Nova direktiva bi trebalo da obezbedi pošteniji tretman poljoprivrednika i malih i srednjih preduzeća u sektoru proizvodnje hrane, koji su osetljivi na nepoštene radnje velikih poslovnih partnera, poput supermarketa ili maloprodaje. Mali isporučioci najčešće nisu dovoljno moćni u pregovorima sa velikim kupcima i obično nemaju alternativne kupce, navodi Evropski parlament. Nepoštene trgovinske prakse mogu da se jave u svakoj fazi ugovornog odnosa – tokom pregovora, sprovođenja ugovora ili u post-ugovornoj fazi. Mogu da ugroze opstanak malih proizvođača hrane, ali i da obeshrabre manje biznise u izlasku na nova tržišta i investiranju u nove proizvode i tehnologije. Ujedno mogu i da donesu neočekivane troškove ili smanje očekivanu zaradu slabijeg trgovinskog partnera, kao i da vode preobilnoj proizvodnji i bacanju hrane.

Šta donose nova pravila?

Novim pravilima uspostavljaju se minimalni standardi zaštite, kojima se zabranjuju specifične nepoštene prakse kako bi se zaštitile kompanije sa prometom manjim od 350 miliona evra. Primenjivaće se na proizvođače, zadruge, prerađivače hrane i maloprodavce, kao i na snabdevače iz zemalja van EU. Zabranjuju se odloženo plaćanje kvarljive hrane, otkazivanje isporuke u poslednjem trenutku, unilaterlane ili retroaktivne izmene ugovora, primoravanje isporučioca da plati za kalo i odbijanje pisanih ugovora. Vraćanje neprodatih proizvoda snabdevaču, biće dozvoljene samo ako su se dve strane o tome prethodno jasno dogovorile.

Pravila će stupiti na snagu kada ih odobre Parlament i Savet.

Izvor: Euractiv

Foto: Pixabay / ElasticComputeFarm

Prijava na newsletter

Pročitajte još: