Od stečaja do izvoza – kako su radnici preuzeli firme u svoje ruke

Prva petoletka iz Trstenika bila je u stečaju, a danas ima čistu dobit od pola miliona evra.

Prva petoletka iz Trstenika bila je u stečaju, kada su je pre tri godine zakupili radnici. Njih 677 uložilo je po 60.000 dinara, od novca koji su dobili za socijalni program. Danas ih je zaposleno 900, a firma izvozi 80% svojih proizvoda u 36 zemalja sveta. Od prodaje pumpi, cilindara, hidrauličnih brava i rezervoara, prošle godine zaradili su 12 miliona dinara, a čista dobit je pola miliona evra.

Rusi glavni kupci

Najveći kupci su kompanije iz Rusije, Belorusije i zemalja Evropske unije, a prošle godine su se pojavili i u Alžiru.

“Mi smo od početka u prvoj ugradnji u ruskom Kamazu i to nam je glavni kupac. Na mesečnom nivou, to je otprilike 500.000 do 600.000 evra”, kaže Velibor Dmitrić, direktor proizvodnje DOO Prva petoletka. Za Kamaz se mesečno proizvede 4.000 ručnih pumpi za podizanje kabine i rezervnog točka.

Potreban mladi kadar

Kako navodi direktor Ljubisav Pantić, veoma su zainteresovani za novi kadar, kako bu podmladli starosnu strukturu u fabrici, koja je sada veoma nepovoljna: “Ovde radnici u proseku imaju pedesetak godina i neophodni su nam mladi radnici, koji će nositi budućnost ovog kolektiva”. Prošle godine primljeno je 25 novih radnika a trenutno je, u okviru dualnog obrazovanja, 15 učenika trsteničke Tehničke škole na praksi.

Prva petoletka nije jedini primer

Podsetimo, 2007. godine proizvodno-građevinsko preduzeće Rapid iz Apatina kupio je konzorcijum zaposlenih. Odmah su pokrenuli velike poslove, kao što je rad na zgradi Vlade Republike Srpske u Banjaluci koji je koštao milion evra. Posao su zaključili i u Subotici, Ečkoj, Novom Sadu, Herceg Novom. Ukupno 40% proizvodnje silikatne opeke preuzimali su stranci, posebno iz Mađarske i Bosne i Hercegovine.

Još ranije, 2002. godine, Akcijski fond Vlade Srbije prodao je akcije više od 40 preduzeća. Preduzeća čije akcije su kupljene od konzorcijuma menadžera i zaposlenih bile su Metalac iz Gornjeg Milanovca, Banini iz Kikinde i Ciklonizacija iz Novog Sada, a firme čije su akcije kupljene od konzorcijuma zaposlenih i pravnih lica bile su Žitosrem iz Inđije i Rapid iz Apatina. Pojedine firme su nakon nekoliko godina otkupile svoje akcije, kao što su Metalac i Žitosrem.

Izvor: RTS, Danas, Blic

Foto: Pixabay / rawpixel

Prijava na newsletter

Pročitajte još: