O visini minimalca sledeće nedelje

NULL

Socijalni partneri trebalo bi od početka naredne nedelje da počnu konkretnije pregovore o visini minimalca za narednu godinu, a u sredu, 19. avgusta, biće održan kolegijum Socijalno- ekonomskog saveta čija će jedna od tema biti upravo minimalna cena rada, rekao je Tanjugu predsedavajući SES-a i predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković.

Stojiljković je podsetio da je zakonski rok za donošenje odluke o visini minimalca u 2021. godini 15. septembar i da, ukoliko se socijalni partneri oko toga ne dogovore u predviđenom roku, konačnu odluku donosi Vlada Srbije. Sindikati su stava da treba izjednačiti minimalnu cenu rada sa minimalnom potrošačkom korpom koja iznosi 37 500 dinara, dok je svega 15 odsto poslodavaca, koji su učestvovali u istraživanju Unije poslodavaca Srbije, spremno da prihvati povećanje.

Od 1. januara ove godine cena rada u Srbiji iznosi 30 022 dinara, odnosno 172,54 dinara (neto) po radnom satu, što je za 11, 1 odsto više nego što je minimalac iznosio u 2019. godini (27 022 dinara). Procenjuje se da oko 350 000 radnika u Srbiji prima minimalac.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: