NBS: Jak dinar privlači strane kupce

NULL

Pandemija je usporila ekonomsku aktivnost ali je Narodna banka Srbije od početka godine više kupila deviza, nego što je prodala. Razlika je 900 miliona evra.

Dinar je uključen u renomirani Džej pi Morgan indeks jer je izdržao krizu i predstavlja dugoročnu dinarsku hartiju od vrednosti. Ove hartije od vrednosti kupila je i Centralna banka Singapura.

Zahvaljujući širenju baze investitora, koji ulažu u dinarske obveznice prinosi na sedmogodišnju obveznicu Republike Srbije smanjeni su na sekundarnom tržištu tokom jula za 30 baznih poena. Po tom osnovu može se očekivati dodatno smanjenje servisiranja javnog duga – navodi guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Iz Narodne banke ističu da je jak dinar rezultat boljeg rada domaćih kompanija. Rastu izvoz, investicije, ali i devizni priliv od turizma. Sve ovo je rezultat ponude i potražnje. Uz porast dinara raste uvoz. Ali raste i izvoz i priliv direktnih stranih investicija. Ekonomisti smatraju da jačanje dinara u odnosu na evro ne može biti održiv ako ga ne prati rast produktivnosti. Model ciljane inflacije i fluktuirajućeg kursa predstavlja deo uspešnog modela Češke.

Ukoliko vi jačate makroekonomsko okruženje, ekonomsku stabilnost, nikakvo jačanje, a nikako jačanje domaće valute za dinar, dva, tri nema efekte na izvoz ili uvoz. Pre svega morate da se fokusirate na te strukturne politike – navodi direktor u NBS Milan Trajković.

Zahvaljujući izvozu i privlačenju investicija, Srbija ostvaruje spoljno bilansni suficit od oko milijardu evra. Samim tim su povećane i devizne rezerve koje trenutno iznose 14.6 milijardi evra, a 12% je u zlatu.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: