Visa kartica

Koji turisti troše najviše novca putem platnih kartica u Srbiji

Turisti iz Sjedinjenih Američkih Država prošle godine u Srbiji potrošili su oko 36,6 miliona dolara, i po ovome su na prvom mestu kada je reč o plaćanju karticama u našoj zemlji. To u proseku iznosi oko potrošenih 100.000 dolara na dnevnom nivou, pokazalo je istraživanje kompanije Visa.

Na drugom mestu po potrošnji karticama u Srbiji u 2019. su turisti iz Hrvatske i Nemačke, sa po 17,4 miliona dolara. Četvrtu poziciju zauzimaju gosti iz Ruske Federacije (17,3 miliona), a u samom vrhu su još turisti iz Francuske (15,2 miliona dolara), Velike Britanije (12,5 miliona dolara), Švajcarske (12 miliona dolara) i Kine (11,1 miliona dolara).

Što se tiče turista iz zemalja regiona, po upotrebi kartica prednjače komšije iz Crne Gore sa potrošnjom od 15,5 miliona dolara, kao i iz Bosne i Hercegovine sa 14,2 miliona na godišnjem nivou.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2019. u Srbiji je boravilo 3.689.983 domaćih i stranih turista, što predstavlja rast od osam odsto u odnosu na prethodni period, a podaci o broju noćenja i dolazaka turista ukazuju na rekordnu godinu u turističkom smislu.

"Pogodnosti prilikom plaćanja predstavljaju veoma važan deo svakog putovanja. Korišćenje platnih kartica u inostranstvu bezbednije je od plaćanja gotovinom i omogućava nam da bezbrižno uživamo u putovanju, ne razmišljajući o lokalnoj valuti ili potencijalnoj krađi. Takođe, bitno je napomenuti da korisnici Visa lojalti programa imaju razne benefite tokom digitalnog plaćanja, što čini upotrebu kartica još značajnijim", rekao je Vladimir Đorđević, generalni direktor Vise za Jugoistočnu Evropu.

U istom istraživanju objavljeni su podaci o zemljama u kojima Srbi najviše koriste platne kartice. Na prvom mestu su Italija, Grčka, Hrvatska, Austrija i Nemačka. Osim navedenih zemalja na listi su takođe i Mađarska, Crna Gora, Makedonija, Francuska, kao i Bosna i Hercegovina.