Kako inflacija i energetska kriza utiču na vaše poslovanje?

NULL

Poslednjih mesec dana neprestano se kako kroz svakodne razgovore, tako i kroz medijske rasprave i debate, provlači pitanje kakve će posledice inflacija i energetska kriza ostaviti na poslovanje.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku inflacija u Srbiji u septembru je bila 5,7 odsto viša u odnosu na isti mesec prethodne godine i 0,8 odsto viša nego u avgustu.

Kako je saopštila NBS, na povećanu stopu inflacije u prošlom mesecu uticale su cene hrane i energenata, koje čine ¼ potrošačke korpe. NBS je poručila da monetarna politika nije svemoćna i da na skoro 60 odsto inflacije ne mogu da utiču.

Zbog povećane cene energenata ali i inflacije, jedna cementara u Srbiji je najavila poskupljenje cementa za 25%, zbog visoke cene struje na liberalizovanom tržištu.

Kako su iz Privredne komore objasnili, kada dođe do poskupljena jednog imputa, poskupeće i konačni proizvodi i usluge. Plastično objašnjeno – ukoliko je poskupela cena goriva, poskupeće cena transporta robe, a samim tim i roba. Osim toga na cenu robe utiče i poskupljenje struje koja je potrebna da se roba proizvede. Treba imati u vidu da zbog inflacije i povišenih cena ostalih proizvoda, cena pomenute robe dodatno raste, jer nam najčešće treba i neki drugi proizvod u izradi našeg.

Vizija računovodstvo istražilo je na koje sve segmente života i poslovanja, utiču inflacija i energetska kriza.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: