JAPANSKA BANKA ZAINTERESOVANA DA INVESTIRA U SRBIJI

JAPANSKA BANKA ZAINTERESOVANA DA INVESTIRA U SRBIJI

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je najvažnija vest koju donosi iz Japana to da je Japanska banka za međunarodnu saradnju zainteresovana za dođe i investira u Srbiji.

Sastala sam se sa guvernerom Maedom i sada ćemo uspostaviti mnogo intenzivniju komunikaciju sa tom bankom, kako bismo ih doveli u Srbiju i kako bi oni otvorili fondove za kompanije, za istraživanje i razvoj, nauku, obrazovanje, investitore i fondove koji će otvoriti prolaz za srpsko-japansku ekonomsku saradnju, rekla je Brnabić. 

Ona dodala da će guverner Maedo doći u Srbiju uskoro, kako bi započeli razgovore o otvaranju investicionog fonda u Srbiji, saopštila je Vlada Srbije. 

Sumirajući posetu Japanu, Brnabić je ocenila značajnim razgovor sa premijerom Šinzo Abeom, sastanke sa Parlamentarnom grupom prijateljstva i društvom prijateljstva Japan-Srbija.

U odnosima Srbije i Japana, jedno otvoreno pitanje je japansko priznanje Kosova, ali je Brnabić izrazila zahvalnost Japanu na neutralnom stavu u glasanju i pri Interopolu i pri UNESKO. 

Nama su u Japanu zaista bila otvorena sva vrata, imala sam uspešnu posetu, vraćam se sa novim kontaktima i novim šansama za Srbiju, rekla je Brnabić.

Brnabić je najavila da će u petak u Moskvi potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom. 

Na marginama posete Japanu, Brnabić je razgovarala sa predsednikom Moldavije Igorom Dodonom i premijerom Češke Andrejem Babišom, na kojima je takođe tema bila Kosovo i Metohija. Brnabić je istakla da je Babiš, kao i mnogi drugi u Evropskoj uniji, razočaran i rezigniran što EU nije donela sada neke hrabrije odluke povodom proširenja i otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Srbiji je važna saradnja sa Višegradskom četvorkom, zahvalna sam što su nas pozvali na poslednje sastanke, što u ovom trenutku razgovaramo intenzivno o formatu Višegradska četvorka plus jedan, odnosno plus Srbija, naglasila je Brnabić.

 

Izvor:N1