Industrija

Industrijska proizvodnja u februaru zabeležila rast od 2,4%

Dobri rezultati prometa u maloprodaji u Srbiji nastavljeni su porastom od 10,8% međugodišnje u februaru, čime su premašena očekivanja Erste Grupe od 4,9% međugodišnje, konstatuje austrijski zajmodavac u današnjoj fleš analizi dostavljenoj Tanjugu.

Rast maloprodaje u februaru bio je najbrži u poslednje gotovo tri godine, što ukazuje na potencijalno jak uticaj lične potrošnje u predstojećoj objavi BDP-a za prvi kvartal, procenjuje Erste Grupa. Dodaje da je visok skok maloprodaje rezultat realnog rasta zarada od oko pet odsto i pozitivnih kretanja na tržištu rada, pošto se stopa zaposlenosti približila nivou od 60%.

Očekuje se nastavak pozitivnih trendova

U analizi se navodi i da je pad kamatnih stopa stimulisao rast kredita, koji je kod domaćinstava dostigao 12 procenata međugodišnje na kraju prošle godine, pri čemu su naročito porasli gotovinski krediti, za 18% međugodišnje u decembru.

"Očekujemo nastavak pozitivnih trendova u maloprodaji tokom cele godine, koje će podržati znatan porast zaposlenosti i stabilan rast raspoloživog dohotka", poručuju iz Erste Grupe.

Industrijska proizvodnja

Što se tiče industrijske proizvodnje, ona je u februaru zabeležila rast od 2,4% međugodišnje, suprotno od očekivanja da će se još jedan mesec zadržati u negativnoj zoni, napominju ekonomski eksperti austrijske banke. Posmatrano po sektorima, rudarstvo i energetika dali su negativan doprinos sa padom od 1,4% i 1,3% međugodišnje, respektivno, dok je važan prerađivački sektor zabeležio iznenađujući porast od 3,8% međugodišnje, zahvaljujući snažnom povećanju proizvodnje ostale opreme za transport.

"Za naredni period, ostajemo oprezni po pitanju ovogodišnjeg obima industrijske proizvodnje Srbije zbog kosovskih taksi na uvoz, niže proizvodnje kompanije Fijat Krajsler Automobili i nižih projekcija rasta na ključnim izvoznim tržištima", zaključuje se u analizi Erste Grupe.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay / tattybadger