Evropski kandidat za mesto šefa MMF-a

EVROPSKI KANDIDAT ZA ŠEFA MMF-a BUGARKA KRISTINA GEORGIEVA

Kristina Georgieva iz Bugarske izabrana je od strane Vlade članica Evropske unije za kandidata za direktorku Međunarodnog monetarnog fonda.

Nakon 12-časovne debate i povlačenja tri kandidata Kristina je u drugom krugu glasanja pobedila Holanđanina Jeruna Dajselbluma, U prvom krugu glasanja povukli su se guverner centralne banke Finske Oli Ren i španska ministarka ekonomije Nadia Kalvino,  prenosi Rojters.

Obzirom na to da Georgieva koja je izvršna direktorka Svetske banke ima 65 godina, njena kandidatura primorala bi MMF na promenu pravila koja zahtevaju da direktor ima manje od 65 godina.

Velika Britanija se usprotivila planu da se kandidat bira sada, navodeći da je to „preuranjeno“ i da Londonu nije dato dovoljno vremena da predloži svog kandidata, piše u jednoj poverljivoj belešci u koju je Rojters imao uvid.

Kandidati za šefa MMF mogu da se prijavljuju Fondu do 6. septembra.

Najvišu funkciju u MMF, globalnom kreditoru sa sedištem u Vašingtonu, tradicionalno je držao Evropljanin, ali kandidati iz drugih delova sveta mogu steći prednost ukoliko se Evropa podeli po pitanju izbora svog kandidata.

Naime, zemlje severne Evrope prefereiraju Dajselbluma, a južne i istočne evropske države protežiraju Georgievu, rekao je jedan evropski zvaničnik. Pobediće kandidat koji dobije 55 odsto glasova vlada 28 država EU, koje zajedno imaju udeo od najmanje 65 odsto u njenom ukupnom stanovništvu.

Bivša šefica MMF-a, Kristin Lagard, podnela je ostavku u julu nakon što su je lideri EU izabrali da zameni Marija Dragija na dužnosti predsednika Evropske centralne banke.