EU sutra odlučuje o zahtevu Hrvatske da se priključi evrozoni

EU sutra odlučuje o zahtevu Hrvatske da se priključi evrozoni

Ministarstvo finansija Republike Hrvatske poslalo je zvaničan zahtev predsedniku Evropske centralne banke i potpredsedniku Evropske komisije zaduženom za evro, da se Hrvatska pridruži evrozoni.

Ministri finansija iz 19 zemalja članica evrozone razmotriće ovaj zahtev sutra na redovnom mesečnom sastanku u Briselu. Tu vest potvrdio je premijer Andrej Plenković, koji je rekao da će Hrvatska ove nedelje krenuti na put, od pet godina, do evra.

U pismu se još navodi i to da Hrvatska planira, na leto, da uđe u dvogodišnji period monitoringa, odnosno mehanizam ERM II. Pismo Hrvatske sadrži i šest drugih ciljeva koje bi Hrvatska morala  da ispuni, kako bi se pripremila za uvođenje evra. Taj mehanizam obavezuje Evropsku centralnu banku da prati monetarnu politiku zemlje i politiku kursa. Cilj je da hrvatska kuna ima konstantnu vrednost u odnosu na evro.

Prilikom pristupanja Evropskoj uniji svaka država se obavezuje da uvede evro, ali ne postoji rok za koji to mora da se uradi. Od novih zemalja članica EU evro još uvek nisu uvele Češka, Poljska, Mađarska, Bugarska, Rumunija i Hrvatska.

Posljednji put je Slovačka ušla u ovaj mehanizam 2005. godine. Nakon toga Bugarska je jednom odbijena, ali je krajem prošle godine pokušala drugi put.