DANAS POČEO SA RADOM E-INSPEKTOR

Danas je počeo sa radom novi informacioni sistem e-Inspektor, jedinstven u Evropi. E-Inspektor je elektronski i potpuno transparentni inspekcijski nadzor, jedini takav u Evropi.

Novom informacionom sistemu je već danas pristupilo 36 inspekcija, dok će ostalih 7 biti uključeno u sistem do kraja godine- izjavila je premijerka Vlade Ana Brnabić.

 

 

 

Srbija može da bude lider kada uloži energiju, vreme i novac i kada država u celini stane iza nekog projekta. To je ovoga puta slučaj sa novim informacionim sistemom e-Inspektor,koji je danas počeo sa radom. E-Inspektor je elektronski i potpuno transparentni inspekcijski nadzor, jedini takav u Evropi. Novom informacionom sistemu je već danas pristupilo 36 inspekcija, dok će ostalih 7 biti uključeno u sistem do kraja godine- izjavila je premijerka Vlade Ana Brnabić.

“Inspekcije su jedan od osnovnih stubova u borbi protiv sive ekonomije, za dostizanje fer konkurencije na tržištu, borbe protiv korupcije i jačanja privrede, a posebno sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, koji nam je neophodan za veći i brži rast. Drago mi je što hoćete da učite i da se razvijate kako bi pružali bolje usluge građanima i privredi”, istakla je premijerka Brnabić. 

Mihailo Jovanović – direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu izjavio je da je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu je prethodnih godinu i po dana radila na implementaciji ovog veoma složenog informacionog sistema elektronske uprave. Od sutra će 1.500 naših inspektora na teren izaći koristeći laptop računar, mobilni internet i kvalifikovani elektronski sertifikat.

Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu je istakao da će zahvaljujući sistemu e-Inspektor ceo postupak biti mnogo transparentniji, efikasniji i jeftiniji za privredu i dodao da će biti ostvaren veliki benefit za budžet i privrednike.

Ministar Ružić je ovom prilikom rekao i to da da će narednih dana biti donet zaključak koji će omogućiti zapošljavanje novih 1.272 inspektora i ulaganje sredstava u njihovo tehničko opremanje. Ovo zapošljavanje biće rađeno u etapama naredne 3 godine.

Istakao je da je upoznat situacijom u kojoj se nalaze naši inspektori i naglasio je i to da će uskoro plata inspektora da se poveća do 20% u skladu sa učinkom.

“Pre dve ili tri nedelje vlada je donela uredbu koja je omogućila da inspektori na republičkom nivou koji ispunjavaju zakonom propisane uslove steknu zvanje samostalnog savetnika i dobiju veći koeficijent, a samim time će im se i plata povećati i iznositi između 60 i 70 hiljada dinara”, rekao je Ružić.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: