DA LI TREBA DA SE UKINE KEŠ?

Iako je u Kini i Švedskoj keš samo marginalna pojava pogledi na pogledi na bezgotovinsko društvo su vrlo različiti. Švajcarsko udruženje bankara u svom diskusionom dokumentu identifikuje posledice tog razvoja – uključujući one koje inicijalno ne bismo očekivali.

Iako je u Kini i Švedskoj keš samo marginalna pojava pogledi na pogledi na bezgotovinsko društvo su vrlo različiti. Švajcarsko udruženje bankara u svom diskusionom dokumentu identifikuje posledice tog razvoja – uključujući one koje inicijalno ne bismo očekivali.

Razlozi zbog kojih se koncept bezgotovinskog društva ne sviđa svima su različiti. Jedna od ključnih tačaka je kontrola ponašanja potrošača koju novi načini plaćanja sa sobom nose. Takođe, tu je i pitanje inkluzije, drugim rečima, ko nije sposoban da plati aplikacijom.
Novac se, kako navodi švajcarsko udruženje bankara, ne odnosi samo na troškove, praktičnost i navike plaćanja, nego je i pitanje lične slobode. Dostojevski je u svojim memoarima iz sibirskog zarobljeničkog logora napisao: „Novac je skovao slobodu“.

Kada izvrši digitalno plaćanje, potrošač neminovno ostavlja tragove – pojedinačne potrošačke navike se mogu elektronski pratiti i čuvati.

Postoje ljudi za koje je zaštita privatnosti najveći prioritet, drugi više cene jednostavnost i praktičnost digitalnih sredstava plaćanja. Lični odnos i osiguranje izbora metoda plaćanja u konačnom ostaje privatna stvar.

Stoga udruženje banakara zaključuje da, iako će digitalni oblici plaćanja igrati veću ulogu u budućnosti, to sigurno ne znači da bi novac trebao biti ukinut, pa čak će i u Švajcarskoj ostati važan način plaćanja.

 

Izvor: Indikator.ba

Photo:Pixabay

Prijava na newsletter

Pročitajte još: