Bloombergov ekspert predlaže gde investirati milion dolara - Jedan od predloga je srpska IT kompanija

Bloombergov ekspert predlaže gde investirati milion dolara - Jedan od predloga je srpska IT kompanija

Jedan od najcenjenijih svetskih poslovnih medija, Bloomberg, kako piše Startit Dnevnik, okupio je pet eksperata i postavio im kontraintuitivno pitanje — gde bi investirali 1.000.000 dolara u 2020. godini?

Odgovori su raznorodni. Od sirovina kao što je bakar, preko obnovljive energije i vozila sa strujnim pogonom, akcija najvećih tehnoloških kompanija pa do slikarskih radova i drugih umetnina. Nije poznato koliko će ljudi koji uopšte mogu da rade od kuće morati da nastave, ali je izvesno da se ovaj način rada u velikoj meri popularizovao i da će biti sve češći i kada prođe poslednji talas pandemije.

Među preporukama za investiranje se našla i jedna domaća IT kompanija. Klara Bulrik, partnerka u fondu Alvarium Investments, koji upravlja sa 15 milijardi dolara kapitala, smatra da je u toku promena ponašanja i da je usvajanje svega digitalnog u svim industrijama vanredno ubrzano zbog pandemije. Oblasti tehnološke industrije na koje bih se fokusirala uključuje alate za produktivnost, zdravstvo, zabavu, obrazovanje, cybersecurity i sve što ima veze sa tehnologijom koja nema veze sa dodirivanjem ili ljudima. Podelila je i stav da će udaljeni (remote) rad eksponencijalno porasti i u pogledu funkcionalnost i po važnosti, i da će to imati pozitivne efekte na odgovarajuće alate, između ostalih navodeći novosadski Clockify naporedo uz Slack.

-Izuzetno smo srećni što je naš proizvod prepoznat kao lider u svojoj poslovnoj niši i sigurna investiciona opklada. Mi sami se na njega kladimo već skoro tri godine. U ovoj situaciji je najvažnije to što smo u poziciji da otvorimo mnogo novih neprogramerskih radnih mesta, da zapošljavamo brže nego pre globalne krize i tako doprinosimo očuvanju ekonomije Srbije – rekao je za Startit Dnevnik Nenad Milanović, osnivač i direktor ove firme.