Znameniti sugrađani opštine Nova Crnja

Jedan od najznačajnijih srpskih slikara i pesnika Đura Jakšić rođen je 1832. godine u Srpskoj Crnji u opštini Nova Crnja.

Jedan od najznačajnijih srpskih slikara i pesnika Đura Jakšić rođen je 1832. godine u Srpskoj Crnji u opštini Nova Crnja.

Đura Jakšić bio jedno od osmoro dece Dionisija, sveštenika i Hristine. Osnovno obrazovanje stekao je u rodnom mestu i današnjem Žombolju gde je učio trgovački zanat, ali i u Segedinu gde je završio tri razreda gimnazije. Konačno, odlazi u Temišvar gde kod slovaka Agosta Dunajskog uči crtanje. 1847. godine student je umetničke akademije italijanskog slikara Đakoma Marastonija u Pešti. U toku revolucije, vraća se u rodni kraj gde nastavlja obrazovanje u Bečkereku kod Konstantina Danila. Školovao se i u Beču i Minhenu.

Tokom života radio je razne poslove, pisao pesme i slikao slike, radio kao učitelj i kao korektor u Državnoj šrampariji, gde ga je smrt zatekla u novembru 1878. godine.

Bio je svestran umetnik, ali i boem. Njegov stvaralački život često se odvijao u skadarlijskim kafanama Tri šešira i Dva jelena. U takvoj, boemskoj atmosferi dobijao je stvaralačku inspiraciju i aplauze veselih gostiju.

Pisao je pesme o slobodi i rodoljublju, ali i pesme pune dubokog bola. Začetnik je i najistaknutiji predstavnik anakreontske poezije u Srbiji. Iako je bio uspešan pesnik i dramski pisac, Jakšić je napisao i veliki broj pripovetki. Na liparu, Mila, Koga da ljubim spadaju u najlepše stihove srpske poezije.

Njegovim autentičnim likovnim stvaralaštvom zauzima istaknuto mesto u srpskoj kulturi i umetnosti. Oslikavao je istorijske događaje i srednjevekovne vladare, portrete među kojima je najpoznatija Devojka u plavom, zatim Devojka s lepezom, Žena sa lautom, Katarina Protić…

U Srpskoj Crnji se svake godine održavju “Liparske večeri – Đurini dani” njemu u čast, prilikom koje se za najbolju zbirku poezije dodeljuje nagrada ,,Đura Jakšić”.

Foto: objektiv24.rs

Prijava na newsletter

Pročitajte još: