Značaj ženske organizacije

Borba za očuvanje i poboljšanje položaja žena, dovela je do nastanka većeg broja ženskih organizacija na teritoriji Vojvodine koje rade na osnaživanju svojih članica, ali i onih koji to nisu i pružaju pomoć onima kojima je potrebna.

Borba za očuvanje i poboljšanje položaja žena, dovela je do nastanka većeg broja ženskih organizacija na teritoriji Vojvodine koje rade na osnaživanju svojih članica, ali i onih koji to nisu i pružaju pomoć onima kojima je potrebna.

Forum žena Mali Iđoš broji dve decenije postojanja, a sa svakom novom godinom i nove članice, čiji se broj približava cifri od 50. Brojne aktivnosti koje je ovo udruženje ostvarilo baziraju se pre svega na pomoći deci, starima i ugroženim kategorijama na teritoriji opštine.

Uspešnost mnogobrojnih projekta

Ovo udruženje žena je svojim radom i trudom uspelo da realizuje nekoliko uspešnih projekata tokom dugogodišnjeg postojanja. Jedan od njih bio je ,,Seoski poverenik” osmišljen po uzoru na projekat realizovan u susednoj Mađarskoj, čiji je glavni cilj poboljšanje kvaliteta života starih i bolesnih sugrađana u vidu pružanja različitih vidova pomoći.

Zahvaljujući njihovom prepoznavanju potreba starijih sugrađana i pomoći opštine projekat je uspešno započet i relazovan godinama od svog nastanka, a članice su uspele da osiguraju pomoć onima kojima je potrebna i preselile se na sledeće projekte.

Deca kao primarna grupa

Primarna briga Foruma žena jeste briga o deci koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica. Članice udruženja potrudile su se da kroz razne programe prilagođene najmlađima, izlete i pozorišta bar delimično promene njihovu svakodnevnicu i pomognu im da steknu nove uspomene.

Briga o društvu počiva na brizi o deci koja su potomci postojećeg društva. Njihov pravilan razvoj i pomoć u socijalizaciji i integrisanju je od velikog značaja za njihovu budućnost. Cilj udruženja je da se stalni projekat pomoći deci održi, kako bi svakom od njih bile podrška.

Ženski aktivizam, pre svega onaj na lokalnom nivou doprinosi da pojedine grupe stanovništva, organizacije, pa i same članice budu vidljivije i da postojeći problemi budu potencijalno rešeni.

Žene su često skromne i ne znaju da je njihov rad veoma vredan. Pored pružanja raznih vidova pomoći, između ostalog organizacije su poznate i po izradi ručnih radova, takmičenjima u kulinarstvu i promocije jela iz različitih delova zemlje, te na sebi svojstven način čuvaju od zaborava kulturne vrednosti.

 

Foto: Freepik

Prijava na newsletter

Pročitajte još: