VAŽNOST ERDOGANOVE POSETE ZA REGIONALNI RAZVOJ

VAŽNOST ERDOGANOVE POSETE ZA REGIONALNI RAZVOJ

Sutra u Srbiju stiže turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sa delegacijom privrednika. Očekuje se da ta poseta doprinese političkim i ekonomskim odnosima dve zemlje koji su inače ojačani poslednjih godina. Trgovinska razmena je prošle godine premašila milijardu evra, imamo više od 500 turskih kompanija, a za dva dana posete najavljuje se otvaranje još pet, početak gradnje jedne fabrike i auto-puta između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Turski predsednik u Srbiju dovodi 200 privrednika i nove turske investicije. Posetu našoj zemlji obeležiće i kamen temeljac za auto-put između Srbije i Bosne i Hercegovine za koji su pripremni radovi na deonici Sremska Rača – Kuzmin već počeli.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je govoreći o značaju predstojeće posete Redžepa Tajipa Erdogana istakao prvenstveno važnost početka gradnje auto-puta između Srbije i BiH.
Ministar je naveo da je u gotovo rekordnom roku nađeno rešenje za realizaciju ovog projekta koji nije jeftin i da smo posle pregovora sa turskom stranom na kraju dobili jako povoljne uslove.

Ljajić je dodao da je u okviru tog projekta i ministarstvo građevinarstva obavilo svoj deo posla u rekordnom roku, kao i da veruje da će rokovi u vezi završetka izgradnje puta biti ispoštovani.

Na pitanje da li će ovaj projekat smanjiti tenzije na relaciji Beograd- Sarajevo, ministar Ljajić je odgovorio - teoretski da. On je dodao da su prilike malo složenije, ali da je važno da imamo infrastrukturu koja će omogućiti razvoj odnosa sa opštinama u BiH. "Posledice sukoba su još uvek sveze, ali to će svakako doprineti poboljšanju ekonomske saradnje i stvaranju bolje klime", rekao je on.

Ministar Ljajić je naveo i da se bliži dan kada će biti potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, čime će Srbiji biti otvoren pristup tržištu od 180 miliona ljudi. On je podsetio i da je proširen spisak robe i povećane količine koje će moći da se izvezu na to tržište.

Više od 30 miliona dolara turskih donacija

Turska je i veliki donator u našoj zemlji, a pomoć realizuje preko Turske agencije za saradnju i koordinaciju – Tika.

"Od ukupno 48,8 miliona američkih dolara razvojne pomoći koje je Turska pružila Srbiji, preko Tike je realizovano 30,8 miliona dolara te pomoći", ističe Čala Gultekin Tosbat, koordinatorka Tikine kancelarije za koordinaciju programa u Srbiji.

Gultekin Tosbat je naglasila da su prioritet Tike žene, deca i ugrožene grupe. "Nas pokreće moto 'Sve za jedan osmeh'", naglasila je Čala Gultekin Tosbat.

Najviše donacija slilo se u projekte unapređenja obrazovanja, zdravstva, socijalne infrastrukture i očuvanja zajedničke kulturne baštine.