Turistički potencijali Nove Crnje

Da li ste nekad bili u Novoj Crnji? Ako niste, evo idealne prilike da se upoznate sa svim onim što ovu opštinu čini posebnom.

Da li ste nekad bili u Novoj Crnji? Ako niste, evo idealne prilike da se upoznate sa svim onim što ovu opštinu čini posebnom.

Gde se nalazi Nova Crnja

Opština Nova Crnja nalazi se na severoistoku Republike Srbije, u Vojvodini, na samoj granici sa Rumunijom. Opštinu čine naselja Aleksandrovo, Vojvoda Stepa, Nova Crnja, Radojevo, Srpska Crnja i Toba. Po poslednjem popisu stanovništva ova opština ima 10 222 stanovnika. Opština Nova Crnja ima bogatu istorijsku i kulturnu tradiciju. Opštinska naselja Radojevo i Srpska Crnja pominju se u pisanim dokumentima već u 14.veku. U kulturnom i etičkom pogledu ova opština predstavlja heterogenu sredinu što je posledica brojnih naseljavanja koja su trajala kroz vekove koji su iza nas. Ova opština bogata je prirodnim resursima, ali i kulturno-istorijskim spomenicima, pa kao takva predstavlja opštinu sa punim potencijalom za razvoj različitih vrsta turizma.

Najmlađi dvorac u Vojvodini

U Vojvodini ima 28. dvoraca, a najmlađi koji je izgrađen nalazi se u Srpskoj Crnji. Ovaj dvorac je pod zaštitom države i o njemu brine opština Nova Crnja. Najmlađi dvorac u Vojvodini izgrađen je na posedu grofa Čkonjića, jednog od najvećih veleposednika u Vojvodini. Nalazi se na polovini puta između Zrenjanina i Temišvara, neposredno uz sam granični prelaz. Ono po čemu se ovaj dvorac razlikuje jeste to što nije nasleđe iz perioda Austrougarske, kao ostali banatski dvorci, već je podignut za vreme Drugog svetskog rata. Na osnovu simbola koji se nalaze na samom dvorcu možemo zaključiti da je bio predviđen kao mesto koje je služilo za odmor i lov.

Dvorac je projektovan za potrebe nemačkog generala Franca Nojhauzena, a projektom je upravljavao nepoznati ruski arhitekta. Okolo samog dvorca nalaze se termalni izvori, koji još uvek nisu dostigli svoj pun potencijal u turističkom smislu, ali najavljeni su projekti koji su od značaja kako za turizam same opštine, tako i za turizam cele zemlje.

Rodno mesto Đure Jakšića

U Srpskoj Crnji je 1832.godine rođen srpski pesnik i slikar Đura Jakšić. U njegovu čast se vec četrdeset godina održava kulturna manifestacija u Srpskoj Crnji pod nazivom “Liparske večeri – Đurini dani”. Rodna kuća Đure Jakšića nalazi se u Srpskoj Crnji i predstavlja spomenik kulture od velikog značaja. Podignuta je tridesetih godina 19. veka, panonskog je tipa.
U kući je danas smešten spomen muzej Đure Jakšića. Muzej je otvoren 1980. godine. U muzeju možete videti kvalitetne reprodukcije slika, odlomke pripovedaka i pesme, kao i etnološku postavku. U okviru muzeja nalazi se i galerija gde se izlažu slike savremenih umetnika.

Lovište “Koštanac”

Na teritoriji opštine Nova Crnja nalazi se nekoliko zaštićenih spomenika prirode. Zaštićena su stabla koprivića u Srpskoj Crnji, stablo sofore u Srpskoj Crnji i hrast lešnjak u Novoj Crnji. Ono po čemu je ova opština poznata jeste priroda, ali i najbogatije lovište u Vojvodini. Lovište Koštanac je jedno od najstarijih lovišta na ovim prostorima. Obuhvata površinu od 27 287 ha. Ovo lovište privlači veliki broj kako domaćih , tako i stranih strasnih lovaca i ribolovaca.

Šta još trebate da posetite u Opštini Nova Crnja?

U okviru Opštine Nova Crnja nalaze brojni kulturno-istorijski spomenici koji su vredni pažnje i pomena. Rodne kuće Drage Gavrilović, Momčila Milankova i Aleksandra Zarina su svakako mesta za koja trebate da izdvojite vreme i koja u sebi nose duh prošlih vremena ali i veliki kulturni značaj.

Takođe, u okviru Opštine Nova Crnja možete posetiti brojne verske objekte. Crkva Svetog Prokopija, Crkva Svetog Nikole i Crkva Svete Agote samo su neki od njih. Pored svoje namene, ovi objekti predstavljaju i jedinstvene arhitektonske projekte.

Nadamo se da smo vam dali dovoljno razloga da posetite Opštinu Nova Crnja, jedinstvenu i nama, istorijski važnu. Projekti o kojima se govori i ulaganja u budućnosti učiniće turističku ponudu još boljom, a svi potencijali iz okvira ove opštine će zasijati punim sjajem.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: