Turistički potencijal opštine Ruma

Smeštena u središnjem delu Srema na obroncima Fruške Gore, Ruma ima izuzetan Turistički potencijal

Smeštena u središnjem delu Srema na obroncima Fruške Gore, Ruma ima izuzetan Turistički potencijal. Zahvaljujući raznovrsnim resursima, ovaj kraj nudi različite vidove turizma – od kulturnog preko sportsko rekreativnog, do lovnog, ribolovnog i salaškog.

Bara Trskovača

Bara Trskovača nalazi se na obodu sela Platičeva. Ovo područije nalazi se pod zaštitom države radi očuvanja prirodnih mresilišta retkih autohtonih vrsta riba i stanište velikom broju ugroženih i retkih vrsta ptica, kao i staništa karakterističnih barsko močvarnih ekosistema i močvarne vegetacije. Posetioci mogu da uživaju u obilasku celog područija zahvaljujući jednostavnom pristupu i uz pomoć čamaca i šetnje stazom dugom 12m obiđu kanale, močvarna područija i livade.

Gomolava

Arheološki lokalitet Gomolava nalazi se kod Hrtkovaca, nedaleko od Rume i spada u najpoznatije lokalitete u Evropi. Ovo višeslojno arheološko nalazište je naselje na kojem je zabeleženo prisustvo stanovanja iz kasnovinčanskog, eneolitsko i ranog bronzanog i gvozdenog doba, čiji su stavnovnici ostavili tragove koji se otkrivaju sve do danas.

Izletište Borkovac

U blizini Rume nalazi se izletište Borkovac koje je idealno mesto ne samo za izletnike, već i za rekreativce i sportiste. U parku možete uživati u šetnji, trčati na trim – stazi ili posetiti olimpijski bazen u toku letnje sezone. Pored dnevnog programa, obezbeđen je i dodatni zabavni sadržaj u vidu žurki i noćnog kupanja, a oni koji žele malo mirniji provod mogu uživati u brojnim restoranima i kafićima u izletištu.

Lovište Karakuša

Šumski kompleks i lovište ,,Karakuša” osnovano je 1977. godine i ima izuzetano povoljan geografski položaj. Smešten u južnom delu Rume i u blizini magistralnog puta položaj gazdinstva je izuzetno povoljno za dolazak stranih turista.
Pored raznovrsnih biljnih zajednica, ovo područije pruža mogućnost stalnog opstanka velikog broja životinjskih vrsta što ga čini atraktivnim ne samo za lovce već i za ljubitelje prirode. Površinske vode koje čine mnogobrojne mrtvaje i bare, zajedno sa Savom služe kao pojila divljim svinjama i jelenima.

Sakralna baština

Pored pet crkava u gradskom jezgru, sakralna baština Rume pruža dobar osnov za razvoj verskog turizma. Nedaleko od Rume, nalazi se Fruška gora gde je na prostoru od 50 km dužine smešteno šesnaest srpskih pravoslavnih manastira.

Potencijal opštine Ruma je veliki. Pored pomenutih i ostlih turističkih atrakcija, Ruma je domaćin i mnogobrojnih manifestacija za svačiji ukus. Ukoliko želite da slobodno vreme provedete u drugačijem okruženju, ovaj simpatičan vojvođanski grad biće pravo mesto za to.

 

 

 

Prijava na newsletter

Pročitajte još: