Turistička ponuda Žablja: Čuruški špacirung

"Špaciranje" je izraz koji se u Vojvodini koristi za laganu, bezbrižnu i opuštajuću šetnju s jednog na drugi kraj sela

“Špaciranje” je izraz koji se u Vojvodini koristi za laganu, bezbrižnu i opuštajuću šetnju s jednog na drugi kraj sela. Baš u takavom izletu mogu da uživaju turisti koji posete Čurugu. Dakle, posetioci obilaze poljoprivredna domaćinstva, seoske ulice, u prilici su da uživaju u prirodnim lepotama u Parku prirode “Stara Tisa”, kao i da obiđu istorijske spomenike. Ideja turističkih radnika opštine Žabalj je da turiste u okviru “Čuruškog špacirunga” provede “Putem sira i meda”, kao i da im pokažu šta sve nudi ovo bačko mesto – doživite jedno od najstarijih sela Vojvodine, rodno mesto brojnih akademskih slikara i velikana.

Šta obuhvata špacirung

* Razgledanje i poseta Muzeja žrtava racije 1942, tako da su posetio u mogućnosti da saznaju mnogo toga o burnoj istoriji šajkaškog kraja.
* U planu je obilazak Crkve Vaznesenja Gospodnjeg i centralnog trga.
* Poseta vinske kuće Botić, gde će uz ugodnu priču domaćina posetioci degustirati i vina.
* Obilazak PG “Radušić” – mini farme uz organizovanje degustacije sira.
* Poseta Parka prirode “Stara Tisa”, odlazak do čuvene vetrenjača, kao i do plaže (u zavisnosti od godišnjeg doba).
* Organizovanje degustacije meda i likera, po čemu je ovaj kraj nadaleko poznat.

Crkva sa tri tornja

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu potiče iz 1858. godine, pošto je stari hram, za vreme Mađarske revolucije 1848. godine, razrušen. Crkva je izgrađen po projektu vojnog inženjera Jožefa Krafta i imala je samo jedan toranj. Naknadno su podignuta dva niža tornja, visine 32 metra, koja su sa centralnim, visokim 55 metara, činili skladnu celinu. Crkvu je osvetio njegovo preosveštenstvo vladika Platon 1862. godine. Ikonostas, koji ima izuzetnu umetničku vrednost, čuruškoj crkvi daje prestižno mesto, delo je čuvenog slikara Đorđa Krstića. Istorija čuruških zvona je veoma duga i zanimljiva.
Kuriozitet je to što poseduje zvono teško pet tona, koje zvoni tri puta godišnje – za čurušku slavu Spasovdan, Uskrs i Božić. Zvono se smatra najvećim na Balkanu a što se zvuka tiče ono je „kontra G”. Za njegovo postavljanje bilo je neophodno da se urade dodatni noseći radovi u kupoli. Kako da ovo najveće, ali i ostala, „svakodnevna” zvona bolje zvuče, lično je doprineo čuveni kompozitor Isidor Bajić.

Muzej žrtava racije

Pored mnoštva privlačnih sadržaja, u centru Čuruga, nalazi se i muzej sećanja na stravičan zločin iz januara 1942. godine. O tom genocide, počinjenom nad nedužnim stanovništvom Čuruga, svaku grupu, turističku ili neku drugu, svojom iskrenom pričom dočekuje gospodin Lazar Kaćanski, član Upravnog odbora Memorijalnog društva „Racija 1942”, kustos volontor Muzeja žrtava racije, potomak nekolicine onih koji su svoje živote završili upravo u prostoru magacina hrane, tzv. magacinu smrti – Topalovom magacinu, gde se nalazio jedan od centara za ubijanje u Čurugu.

Muzej žrtava racije u Čurugu svečano je otvoren 26. juna 2013. godine uz prisustvo tadašnjih predsednika Srbije i Mađarske, Tomislava Nikolića i Janoša Adera. Zgradu, u kojoj se nalazi Muzej žrtava racije, izgradio je Branko Novakov Topalov 1925. godine kao poslovno-stambeni objekat. Poslovni deo zgrade je imao funkciju žitnog magacina do januara 1942. godine. Najveći eksponat ovog muzeja je njegova autentičnost, neokrečeni zidovima na kojima su se, još 2009. godine mogli videti ostaci mitraljeskih zrna. Na panoima duž golih zidova su tragična svedočanstva – fotografije žrtava, koje su njihove porodice ustupile Muzeju.
U raciji je od 4-29. januara 1942. godine, u mestima Čurug, Žabalj, Đurđevo, Gospođinaci, Gardinovci, Vilovo, Lok, Titel, Mošorin, Šajkaš, Kisač, Srbobran, Temerin, Novi Sad i Bečej, prema preciznim mađarskim evidencijama, stradalo je najmanje 12.763 žrtava.

Obilazak vinarije

Vinarija Botić, danas jedina vinarija na teritoriji opštine, iako su vinogradarstvo i vinarstvo do 60-tih godina prošlog veka imali dugu tradiciju. Na tri hektara porodica Botić uzgaja vinske sorte: Cabernet Fran, Cabernet-Sauignona, Merlot i Game bojadiser, od kojih nastaju najbolja potiska vina.
Degustacija sireva
Poljoprivredno gazdinstvo “Radišić” ima zaokružen proces proizvodnje, od njive do trpeze. Proizvode sitni, mladi, rolovani sir, kačkavalj, a odskoro i gaudu, dobitnika zlatne medalje na poljoprivrednim sajmu u Novom Sadu, 2018.godine.

Foto: https://srcelutajuce.com/prijavite-se-na-turisticku-turu-curuski-spacirung-7-mart/, By Boris Dimitrov – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42207393

Prijava na newsletter

Pročitajte još: