Trendovi u 2023. godini za influenserski marketing

Ova godina je bila značajna za rast i transformaciju influenserskog marketinga. Iako se očekuje da će ovaj broj dalje rasti, postoje određeni izazovi sa kojima se suočavaju brendovi i marketinški stručnjaci da bi njihove kampanje bile izvedene efikasno. Novi trendovi u industriji influenserskog marketinga mogu pomoći stručnjacima da ostvare bolji povrat investicije.

Ova godina je bila značajna za rast i transformaciju influenserskog marketinga. Iako se očekuje da će ovaj broj dalje rasti, postoje određeni izazovi sa kojima se suočavaju brendovi i marketinški stručnjaci da bi njihove kampanje bile izvedene efikasno. Novi trendovi u industriji influenserskog marketinga mogu pomoći stručnjacima da ostvare bolji povrat investicije.

Predstavljamo vam trendove koje očekujemo u 2023. godini.

Uprkos usporavanju ekonomija, brendovi će nastaviti da ulažu u influenserski marketing. Ova vrsta marketinga je najjeftiniji oblik sadržaja. 

Kao rezultat ove promene prioriteta i ovog većeg fokusa na marketing uticajnih ljudi, takođe očekujemo da će brendovi sve više pomerati svoje aktivnosti sa in-house uticajnim osobama. Umesto da se fokusiraju samo na jednokratne sponzorisane postove, kao što je to često bio slučaj tokom godina, trgovci će biti ohrabreni da svoju strategiju uticajnog marketinga stave u centar svojih opštih ciljeva. Pošto potrošači sve više stežu kaiš kako bi se suočili sa višim troškovima života, trgovci će morati da se postaraju da njihova saradnja sa uticajnim ljudima ostane relevantna za njih. Čak i sa sumornim ekonomskim kontekstom, potrošači će verovatno biti skloniji da pozdrave sponzorisane objave za privremeni bekstvo, nudeći odličnu priliku za brendove da se povežu sa svojom publikom.

Gejming influenseri će postati jedni od najtraženijih kreatora. Njihova popularnost je znatno porasla, a nastavlja i da raste, pa će ovo možda biti avenija koju će istraživati i brendovi koji nemaju direktne veze sa video-igrama.Ono što mnogi brendovi izvan industrije igara tek treba da prepoznaju je velika i posvećena publika koja utiče na igre na sreću. Njihovi fanovi ih ne prate samo zbog njihovih veština video igara na visokom nivou, već i zbog čvrstog osećaja zajedništva koji su izgradili i sa uticajnim licem koje prate i sa drugim fanovima. 

2023. će biti godina u kojoj trgovci prihvataju partnerstva sa uticajnim igračima igara, čak i ako ne postoje očigledne direktne veze sa zajednicom igara. Iako glavna platforma gejmera može biti Tvitch ili slična usluga za striming, oni često imaju sledbenike na drugim platformama društvenih medija, kao što su Instagram i YouTube. 

Instagram i TikTok će nastaviti da vladaju kao glavne platforme za influenserski marketing. Naredne godine, predviđa se da će marketinški stručnjaci sve više adaptirati svoju strategiju specifičnim karakteristikama ove dve platforme da bi izvukli maksimalnu korist. Marketinški stručnjaci su već shvatili potencijal ove dve platforme da se autentično povežu sa svojom ciljnom publikom. Međutim, u narednoj godini će sve više prilagođavati i diverzifikovati svoju marketinšku strategiju specifičnostima ove dve platforme, kako bi u potpunosti iskoristili prednosti koje nude.

Broj pratilaca koje ima uticajna osoba ostaje ključna metrika za procenu njihovog legitimiteta i povraćaja ulaganja. Međutim, brendovi treba da i dalje vode računa o botovima i neautentičnih naloga pre nego što pristanu na bilo kakvo partnerstvo jer se procenjuje da je samo 60 odsto naloga na Instagramu u vlasništvu stvarnih ljudi. Marketinški stručnjaci takođe treba da iskoriste kreativan i zabavan sadržaj kako bi ostvarili najveći angažman. Postalo je jasno da je fokus potrošača više na sadržaju, a ne na samim influenserima. Autentični sadržaj je u prvom planu u TikTok-u i Instagramu — zbog čega nano- i mikro-influenseri sve više preuzimaju uzde.

 

Lajv kupovina će biti u fokusu maloprodajnih marketinških strategija. Ipak, vrlo je verovatno da će imati izazova da se prilagode na Instagram i TikTok da bi naveli korisnike na ovim platformama da kupuju ali i da bi im pružili sjajno iskustvo kupovine.  

Među preprekama sa kojima će se prodavci suočiti biće neophodnost da obezbede besprekorno omnikanalno iskustvo i prilagodljivost tradicionalnih maloprodajnih funkcija na platformama društvenih medija. TikTok i Instagram pružaju dobre alate za kreiranje na koje se trgovci mogu osloniti, ali takođe moraju da obezbede optimizovanu integraciju sa sopstvenom veb lokacijom.

I dok je sjajno privući nove kupce pored onih koji su već zadržani na njihovoj veb lokaciji, to takođe znači da će trgovci na malo morati da budu u stanju da podnesu povećanje – koje bi moglo biti prilično značajno – broja korisnika i generisanih porudžbina. Skalabilnost treba da bude u središtu njihove strategije kupovine uživo.

Konačno, kompanije će takođe morati da izvrše interna prilagođavanja u pogledu načina na koji rade poprečno sa svojim kolegama. Prodajni timovi će morati da budu još više integrisani sa marketinškim timovima kako bi osigurali uspeh njihove strategije kupovine uživo.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: