Subotica: Kratak vodič kroz dešavanja u avgustu

Oni koji će ostatak leta provesti u Srbiji, moći će da iskoriste svoje slobodno vreme za posetu Subotici u kojoj će u toku ovog meseca biti organizovano nekoliko kulturnih manifestacija.

Oni koji će ostatak leta provesti u Srbiji, moći će da iskoriste svoje slobodno vreme za posetu Subotici u kojoj će u toku ovog meseca biti organizovano nekoliko kulturnih manifestacija.

Udruženje Bunjevačkih Hrvata će u sklopu održavanja Dužijance, organizovati nekoliko događaja.

Dužijanca je svetkovina povodom završetka žetve, koja se u ovom gradu slavi više od sto godina. Od običaja zahvalnosti Bogu na plodovima zemlje, naročito rodu pšenice, spajanjem takozvane gradske i crkvene Dužijanice 1993. godine ona prerasta u duhovno – religioznu i kulturno – stvaralačku manifestaciju.

U Hrvatskom kulturnom centru ,,Bunjevačko kolo” od četvrtog do šestog avgusta biće održana 26. Međunarodna likovna kolonija, čiji će prvi dan, odnosno četvrti avgust obeležiti i izložba slika 25. likovne kolonije “Bunarić”. Jedanaestog avgusta u organizaciji katoličkog društva ,,Ivan Antunović” biće održano Književno veće u svečanoj sali Hrvatskog kulturnog centra.

Umetnost u tehnici slame folklorna je prepoznatljivost bunjevačkih Hrvatica iz okoline Subotice. Još od šezdesetih godina prošlog veka Slamarke stvaraju organizovano, a 1986. godine osnovana je prva kolonija naive u tehnici slame u Tavankutu. Kolonija se u kontinuitetu održava do danas, a ove godine će posetioci moći da u Vestibilu Gradske kuće 12. avgusta posete izložbu radova od slame, nastalih na 37. Sazivu kolonije slamarki u Tavankutu.

Skupština risara i nastup folklornih ansambala biće održani 13. avgusta na Gradskom trgu, dok će narednog dana biti održana centralna proslava Dužijanice.

Mađarski kulturni centar “Nepker” će u periodu od 23. do 27. avgusta organizovati Interetno festival. Ovogodišnjim, bogatim programima učesnici će posetiocima igrom i pesmom predstaviti najvrednije elemente svojih nacionalnih kultura, dok će im na vašaru rukotvorina vrhunski majstori starih zanata preneti svoje znanje u stvaranju starih, zaboravljeni proizvoda. Edukativnim radionicama i učenjem tradicije naroda ovog regiona, doprinelo je da Interetno festival tokom dvadeset godina postane jedan od najvećih kulturnih manifestacija u regionu.

Ovaj festival predstavlja uvertiru u proslavu Dana grada koji će biti obeležen prvog septembra.

Foto: By Ванилица – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93302057

Prijava na newsletter

Pročitajte još: