Subotica – grad sa velikim ekonomskim, kulturnim i administrativnim uticajem u Vojvodini

Subotica, predivni grad ušuskan na severu države sa velikim ekonomskim, kulturnim i administrativnim uticajem u Vojvodini. Ovo je drugi grad po broju stanovnika u Vojvodini koji odiše zelenilom, bogatom kulturom i istorijskim nasleđem. Dugo vremena kroz istoriju Subotica se nalazila izmeu dve velike sile, Mađarske i Turske, pa se i dan danas njihovi uticaji mogu primetiti ako prošetate kroz velelepne ulice ovog grada. Kroz redove ovog teksta pokušaćemo da vam istaknemo srž ovog jedinstvenog grada i njegove ponude.

Subotica, predivni grad ušuskan na severu države sa velikim ekonomskim, kulturnim i administrativnim uticajem u Vojvodini. Ovo je drugi grad po broju stanovnika u Vojvodini koji odiše zelenilom, bogatom kulturom i istorijskim nasleđem. Dugo vremena kroz istoriju Subotica se nalazila izmeu dve velike sile, Mađarske i Turske, pa se i dan danas njihovi uticaji mogu primetiti ako prošetate kroz velelepne ulice ovog grada. Kroz redove ovog teksta pokušaćemo da vam istaknemo srž ovog jedinstvenog grada i njegove ponude.

Arhitektura Subotice

Subotica je poznata po svojoj arhitekturi za koju možemo reći da je neobična i unikatna zahvaljujući mnogobrojnim stilovima koji su pomešani, a opet se tako savršeno uklapaju i čine ovaj grad.

Stojkovićeva palata

Palata je nastala u 19.veku i delo je čuvenog arhitekte Geze Kocka koji je bio jedan od predstavnika neorenesanse u Srbiji. Stojkovićevu palatu lako ćete pronaći, nalazi se u samom srcu Subotice, na Trgu republike. Ovo zdanje je jedno od najstarijih i najznačajnijih građevina u Subotici. Predstavlja simbol jednog vremena i epohe koja je isčezla, ali i jedinstveno delo arhitekture koje je poznato po bogatoj ornametici.

Vojnića palata

Ukoliko prošetate subotičkim korzoom sigurno ćete primetiti velelepno zdanje jarke boje. To zdanje je Vojnića palata, delo zidarskog majstora iz Budimpešte. Arhitektura potiče govori o francuskoj renesansi. Na svakom spratu se nalaze po četiri luksuzna stana, a prizemlje ove palate je bioskopska sala. Ova palata je jedan od prepoznatljivih simbola Subotice.

Palata Rajhl

Palata Rajhl je jedno od najpoznatijih i najzanimljivijih građevina u celom gradu. Delo je poznatog arhitekte po imenu Ferenc Rajhl. Zbog neobične fasade i nesvakidašnjeg izgleda palata Rajhl je nezaobilazno mesto za sve turiste koji posete Suboticu. U sklopu same palate nalazi se balska dvorana, projektovana za raskošne proslave ovog grada. Zbog svoje lepote i značaja, ali i zbog toga što je ne smatraju samo delom arhitekture, već i pravim umetničkim delom, ova palata je proglašena za spomenik kulture od velikog značaja.

Gradska kuća

Jedna od najvećih i najvažnijih građevina ovog grada je svakako gradska kuća. Nalazi se u centru Subotice, na glavnom trgu. Gradska kuća je simbol grada Subotice. Koliko je pažnje i vremena posvećeno ovoj građevini govori činjenica da su joj arhitekte posvetile toliku pažnju pa su je dekorisali pune dve godine nakon što je izgrađena. Cvet lale koji se nalazi na fasadi jedan je od simbola grada. Na prozorima se nalaze unikatni vitraži mađarskog slikara Šandra Nađa. Zbog svoje važnosti i čepote Gradska kuća je proglašena za spomenik kulture od velikog značaja.

Subotička sinagoga

Subotica je grad u kojem žive ljudi razližitih vera i nacionalnosti. Zbog toga, u ovom gradu postoji više razlićitih verskih objekata, jer se svaka vera poštuje i uvažava.
Subotička sinagoga podignuta je 1902.godine i delo je arhitekte Marcela Komora i arhitekte Jakaba. Tokom godina, ova sinagoga prolazila je kroz promene i niz rekonstrukcija, ali i dan danas odiše velepnom arhitekturom i svakako je jedno od mesta koje morate posetiti ukoliko ste se zatekli u Subotici.

Vojvođanske vinarije i salaši

Tokom posete Subotici jedna od stvari koje morate da probati jeste čuveno subotičko vino. Subotica je grad koji ima bogatu vinsku tradiciju, a za vinograde koji se nalaze u Subotici se kaže da su najbolji u celoj zemlji. Vina možete probati u nekoliko najpoznatijih vinarija koje se nalaze u opštini Subotica, neke od njih su svakako Vinarija Zvonko Bogdan, Vinski dvor i Vinarija Tonković. Pored vinarija, možete posetiti i neke vinske manifestacije. Kako je poznata po svojim vinima i vinskoj tradiciji Subotica je dugi niz godina, tradicionalno, neguje veliki broj zanimljivih manifestacija o vinu. Neke od njih, ujedno i najpoznatije su Palićke vinske svečanosti, Dan mladog vina i Vinski maraton.
Vina možete probati u jedinstvenom ambijentu vojvođanskih salaša u okolini same Subotice.
Na salašima se služe tradicionalna vojvođanska jela. Najpoznatiji salaši u okolini subotice su Vinski salaš, Rokin salaš i Majkin salaš.

Jezero Palić

Najveće jezero u Srbiji već dugi niz godina okuplja veliki broj turista zbog svoje lepote, ali i bogatih sadržaja. Obala Palićkog jezera duga je 17km i pravi je raj za pešake, pecaroše i ljubitelje ptica. Postoji mogućnost i krstarenja samim jezerom. U blizini Palićkog jezera nalazi se i ZOO vrt i mnoštvo kafića iz kojih možete uživati u bajkovitim panoramama.

Kelebijska šuma

Kelebijska šuma prostire se na 20 hektara i puna je interesantnih sadržaja za turiste. Upravo tu možete videti tradicionalne fijakere, kao i muzej kočija.U ovkiru same šume možete pohađati školu jahanja ili se provozati kočijama. Kelebijska šuma predstavlja idealno mesto da provedete dan sa porodicom i prijateljima u prirodi, organizujete piknike i izlete.

Subotica je grad koji nudi mnogo više sadržaja od navedenog, izazivamo vas da svoj odmor provedete bas ovde, u Subotici, istraživajući lepote i turističke atrakcije ovog jedinstvenog grada na severu.

 

Foto: http://www.subotica.rs/

Prijava na newsletter

Pročitajte još: