State of Art: Kreativni i umetnički centar u Malom Iđošu

State of Art: Kreativni i umetnički centar u Malom Iđošu

Na posedu multimedijalnog umetnika i pokretača Međunarodnog filmskog festivala FROM, Zorana Tairovića, u Malom Iđošu prostire se Država umetnosti (State of Art), ambijent u kome umetnost i život, estetsko i praktično, stoje u saglasju, gde predmeti pred našim očima mogu menjati svoju namenu, dok ceo eksterijer i enterijer, zajedno sa ljudima u njima, pulsiraju kao jedan čudan organizam. State of Art nije, dakle, prostor umetnosti u konzervativnom smislu te reči, nema tu ničeg muzejskog i okoštalog, to je izmeštena stvarnost u kojoj ima svega sem konvencija.

Mesto gde se stvara i živi

Zoran Tairović je inače autor nagrađivanih dokumentaraca i kratkih filmova, a Mali Iđoš, mesto gde stvara i živi, preko leta postaje „država umetnosti“ koju je on osnovao i koja svake godine, u okviru festivala FROM, postaje stecište filmskih umetnika koji pristižu sa svih strana sveta.

State of Art je osnovana interkulturalna „Država umetnosti“ koja povezuje umetnike i sve one koji se osećaju umetnicima. Ovde svako može da sanja i izrazi svoju kreativnu stranu, pravi nova umetnička dela stičući nova iskustva. State of Art je prijateljski otvorena kreativna kuća, umetnička kolonija, umentička porodica 365 dana u godini, ali i država potencijalnih stanovnika iz celog sveta.
Živeti sa umetničkim duhom znači dodati kvalitetnu vrednost i značenje svakodnevnom životu, prelazak na viši nivo intuicije koja služi izgrađivanju celokupne ličnosti i utiče da život postane najbolji primerak remek-dela u savremenoj umetnosti življenja.

Afirmacija romske kulture

Međunarodni filmski festival FROM, šesti put je održan ovog avgusta u Malom Iđošu, a afirmiše kulturu romske nacionalne manjine i filmske stvaraoce. Učesnici u formi kratkog metra takmiče se u zvaničnoj konkurenciji nagrade “State of art”.

Polako ali sigurno, jedan naizgled mali festival strpljivo raste sa velikom idejom i sa velikom potrebom da ukaže na određene probleme u društvu, ponudi ideje i otvori dijaloge o njihovom rešavanju. U ovih šest godina, prezentovano je dosta filmova u On – Off programu sa svih kontinenata, bilo je svetskih premijera i akcentirane su male produkcijske kuće koje nisu imale šansu da se promovišu, organizovano je mnoštvo tribina i okruglih stolova sa temom koja je uvek vezana za marginalizovane grupe, kao i probleme u srpskoj i regionalnoj kinematografiji, kao što su Romi u srpskom filmu, Crni talas, još crnji talas, status bioskopa i kinooperatera u Srbiji…
Za sve ove godine postojanja, stečena su dva vrlo bitna strateška partnerstva. kao što je partnerstvo s Međunarodnim filmskim festivalom “Palić” i beogradskom ustanovom Dom Kulture “Studentski grad” AFC.

Foto: https://www.stateofart.rs/galerija/