SAVETI ZA USPEŠAN POSLOVNI RUČAK

Termin „poslovni ručak” datira još iz osamdesetih godina i označavao je sastanak sa potencijalnim klijentom, poslovnim partnerom, investitorom, uz jelo uz koje su se poslovni ljudi povezivali, delili mišljenja, poslovna iskustva i uticali jedni drugima na karijere.

Poslovni ručak treba da bude u intimnoj atmosferi koja podstiče pozitivnu energiju, ali to sve mora da bude na profesionalnom nivou. Dobra priprema za poslovni ručak je pola posla,zato vam ovog puta dajemo nekoliko saveta o pravilimaa ponašanja tokom poslovnog ručka.

Termin „poslovni ručak” datira još iz osamdesetih godina i označavao je sastanak sa potencijalnim klijentom, poslovnim partnerom, investitorom, uz jelo uz koje su se poslovni ljudi povezivali, delili mišljenja, poslovna iskustva i uticali jedni drugima na karijere.

Poslovni ručak treba da bude u intimnoj atmosferi koja podstiče pozitivnu energiju, ali to sve mora da bude na profesionalnom nivou. Dobra priprema za poslovni ručak je pola posla,zato vam ovog puta dajemo nekoliko saveta o pravilimaa ponašanja tokom poslovnog ručka.

Pre nego što nekoga zvanično pozovete na poslovni ručak, pripremite pozivnicu ili pošaljite mejl sa tačnim datumom, vremenom, mestom održavanja poslovnog ručka kao i svrhom i ciljem poslovnog ručka.

Ukoliko niste sigurni u gastronomski ukus osobe koju pozivate, savetujemo da izaberete internacionalni restoran koji u ponudi ima više nacionalnih kuhinja kao i vegetarijansku opciju. Poslovni ljudi za svoje poslovne sastanke i ručkove obično biraju restorane u kojima su već bili i u čiju uslugu i kvalitet hrane i pića su sigurni. Ukoliko se dogodi da imate poslovni ručak van vašeg grada, uvek možete o nekim restoranima da se informišete putem interneta i da na taj način saznate sve o ponudi određenog restorana. Ako se vaš poslovni ručak održava u Novom Sadu, toplo vam preporučujemo restoran Fontana koji ima i svoju biznis salu ukoliko vaš poslovni sastanak zahteva takav ambijent.

Obavezno napravite rezervaciju na vaše i na ime vaših gostiju da ne biste došli u neprijatnu situaciju da nema mesta u restoranu.

Iako današnji sastanci ne mogu da se zamisle bez mobilnih telefona, potrudite se da vaš telefon bude utišan kako biste gostima posvetili punu pažnju tokom sastanka. Ukoliko očekujete važan poziv, uputite partnere sa tom mogućom situacijom da se ne bi osećali zapostavljenima tokom ručka,

Nemojte započinjati poslovni razgovor odmah kada dođete u restoran. Uživajte u laganoj konverzaciji na početku kroz koju možete najbolje upoznati vaše goste i odlučiti o pristupu prema njima. Održavajte konverzaciju sa temama poput sporta, razgovarajte o hobijima, izbegavajte politiku i slične kontroverzne teme, kao i preveliko uplitanje u porodičan život sagovornika. Nikako nemojte da ogovarate vaše kolege, šefove, prijatelea ili članova porodice, jer je to izuzetno nepristojno, neumesno i neprofesionalno. 

Poslovan razgovor započnite nakon što ste dobili naručeno jelo. Bitno vam je da pratite tempo naručivanja hrana i pića vaših gostiju, jer je važno da ih ne ostavite “usamljenima” za vreme jela.  

Kada primetite da vaši poslovni partneri gledaju na sat, vreme je da poslovni ručak privodite kraju i bez nekog isticanja platite račun.

Nakon održanog sastanka pošaljite zahvalnicu vašim parnerima u kojoj ćete istaći koliko vam je bilo drago što su izdvojili svoje vreme i pristali da odu na poslovni ručak sa vama.

Prijava na newsletter

Pročitajte još: