Program podrške razvoja ženskog preduzetništva

PROGRAM PODRŠKE I RAZVOJA ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović uručio je predstavnicima 24 lokalne samouprave i organizacije ugovore za projekte u okviru Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva. Istakao je da je za projekte izdvojeno 100 miliona dinara i dodao da su budućnost Srbije nove tehnologije, inovacije i žensko preduzetništvo. Ugovori za podršku preduzetnicama dodeljeni su Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Vranju, Trgovištu, Lapovu, Preševu, Inđiji, Surdulici... Projekti koji će se sprovoditi najviše se tiču mentorstva za razvoj preduzetništva, obrazovanje u IT sektoru, obrazovanju za blokčejn.

Srbija je prepoznata kao jedna od najboljih destinacija u svetu za razvoja start ap kompanija, za inovaciono preduzetništvo, a posebno za gejming industriju. Siguran sam da će ovi grantovi pomoći da neke devojčice, devojke, žene, krenu istim stopama i da otvore svoje startap kompanije koje će uticati na razvoj njihovih lokalnih samouprava, povećati BDP i celu ekonomiju zemlje - zaključio je Popović.

Popović je pre dodele ugovora u vladi rezimirao rezultate programa koji je, kaže, prepoznat od strane evropskih partnera kao efikasan za razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji. Prema njegovim rečima, u okviru tog projekta 2018. godine dodeljeno je 168 grantova preduzetnicama, 118 preduzetnica koristilo je usluge mentorstva, kroz obuke je prošlo 545 preduzetnica i 11 timova, a 1.598 polaznica prošlo je onlajn edukaciju. Osim toga, dodao je Popović, održano je i 15 konferencija i okruglih stolova kojima je prisustvovalo 1.417 učesnica, organizovane su tri studijske posete dobitnicama grantova i održana su dva velika takmičenja u oblasti inovacionog preduzetništva i ideja.

Ministar je istakao da je jedan od problema sa kojima se suočava cela Evropa, pa i Srbija, da se u prijavama za dodeljivanje sredstava iz Fonda za inovacionu delatnost ili drugih fondova uvek javlja više muškaraca nego žena. Više od 95% svih prijava dolazi od strane muškaraca iako danas na beogradskom i drugim univerzitetima ima više diplomiranih žena. U inovacionom preduzetništvu situacija je drugačija - rekao je Popović.  

Sigurni smo da je budućnost Srbije i Evrope u inovacionom preduzetništvu, a da bismo imali dobro inovaciono preduzetništvo moramo da imamo što više žena u njemu - podvukao je Popović. Kaže da se ovaj program ne odnosi samo na žene već i na devojčice i devojke i istakao da je u planu da se primene modeli edukacije u osnovnim i srednjim školama, kakvi postoje u Evropi i Americi.  

Popović je objasnio da u tim zemljama već od petog razreda osnovne škole velike korporacije uz pomoć svojih država uče devojčice osnovama inovacionog preduzetništva i osnovama programiranja. Kaže da takav sistem treba primeniti i u našoj zemlji.